Acordul cu Ucraina este unul politic, pentru reforma sectorului gazului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acordul cu Ucraina este unul politic, pentru reforma sectorului gazului
Acordul cu Ucraina este unul politic, pentru reforma sectorului gazului

Instituţiile financiare internaţionale şi Comisia Europeană au ajuns la un acord cu Ucraina pentru a ajuta această ţară să îşi plătească facturile la gazul rusesc şi să-şi umple depozitele pentru iarnă, a anunţat vineri Comisia într-un comunicat citat de AFP.

"Sunt foarte mulţumit că s-a ajuns la un acord politic cu Ucraina pentru reforma sectorului gazului, care deschide calea către ajutoare financiare de la instituţiile financiare internaţionale pentru Ucraina", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Acordul ar urma să aducă stabilitatea necesară pentru a reduce semnificativ riscul unei noi crize a gazului între Ucraina şi Rusia şi să asigure securitatea aprovizionării pe care statele membre (UE - n.red.) şi consumatorii noştri o aşteaptă", a adăugat el.

Acordul va permite obţinerea unei finanţări de până la 800 de milioane de dolari (circa 570 de milioane de euro) din partea Băncii Mondiale şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în octombrie 2009, a explicat un purtător de cuvânt al CE.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a deblocat 3,3 miliarde de dolari, a treia tranşă a unei linii de credit de 16,4 miliarde de dolari acordată Ucrainei pe o perioadă de doi ani, potrivit Agerpres.

O parte din aceste fonduri ar putea fi folosite pentru a ajuta Ucraina să cumpere gazul necesar pentru a-şi umple rezervoarele. Dar suma exact nu a fost precizată, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite