AP: Împrumutul crucial de la FMI, tot mai dificil pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Curţii Constituţionale a făcut înconjurul lumii, presa internaţională abordând subiectul în articole care susţin că un împrumut de la FMI va fi tot mai dificil pentru Guvernul român, în special după ce J. Franks a amânat şedinţa de luni care trebuia să stabilească data de primire a celei de-a cincea tranşe.

Curtea Constituţională a României a declarat vineri că unele dintre măsurile de austeritate propuse de guvern sunt neconstituţionale - o decizie care, cel mai probabil, va întârzia un împrumut crucial de la Fondul Monetar Internaţional, scrie Associated Press.

Financial Times: “România amână să-şi ia doctoria amară, ajutorul FMI păsuit”

Jurnaliştii de la AP scriu în continuare că premierul Emil Boc a spus că va prezenta un pachet alternativ de măsuri de austeritate pentru a reduce cheltuielile şi a califica România pentru împrumutul din partea FMI.

Premierul a refuzat să dezvăluie ce paşi vor fi urmaţi până când nu încheie negocierile cu fondul şi cu Banca Mondială. Se presupune că cel mai probabil guvernul va mări taxele şi impozitele.

Jeffrey Franks, reprezentantul FMI în România, a declarat că fondul analizează decizia Curţii. Astfel că întâlnirea care fusese iniţial stabilită pentru luni a fost amânată.

Totuşi, Boc speră în continuare că România va rămâne în cărţi pentru un împrumut FMI.

Totodată, AP scrie că decizia asupra neconstituţionalităţii tăierii pensiilor a dus la această amânare din partea FMI.

Articolul aminteşte şi de efectele hotărârii CCR asupra monedei naţionale, leul scăzând cu mai mult de 1%, astfel că euro a ajuns la 4.28 lei iar dolarul la 3.49 lei.

România a negociat anul trecut împrumutul de 20 de miliarde de euro de la FMI , Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Împrumutul a ajutat statul la cheltuielile din buget atunci când economia a avut un deficit de 7.1 la sută.

Jurnaliştii îl citează pe Eugen Rădulescu, oficialul BNR, care a numit "dezastruoasă" decizia Curţii, aduăgând că a transmis un mesaj foarte negativ. Ţara ar putea avea probleme în a se împrumuta din pieţele străine, a declarat el.

Executivul lui Boc trebuie să menţină ţara la un deficit de 6.8 la sută pentru a primi împrumutul. România are aproxiamtiv 5.5 milioane de pensionari şi doar 4.3 milioane de angajaţi, dintre care aproximativ 1.36 milioane muncesc în sectorul public, încheie AP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite