VIDEO "Ziua X" - Roma aşteaptă cutremurul "prezis" în secolul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miturile urbane amplificate până la neverosimil au pus pe gânduri cel puţin unul din cinci romani. "Cutremurul din 11 mai", nouă milioane de pagini vizitate pe web.

Deşi institutul Naţional italian de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) a produs un spot şi a trimis presei zeci de comunicate în care excludea posibilitatea ca un cutremur să fie prevăzut, la Roma a învins superstiţia.

Citeşte şi:
VIDEO Italienii au părăsit Roma de frica unui cutremur devastator din 11 mai

Capitala este aproape pustie. La ora 07.30, Piazza Venezia părea o piaţă dintr-un oraş de provincie cu o maşină trecând când şi când.

Motorul de căutare Google a răspuns de nouă milioane de ori la căutarea "terremoto Roma 2011" ("cutremur Roma 2011").

Se vede totuşi că foarte puţini au ajuns pe pagina Protecţiei Civile Roma, unde fenomenul cutremurelor şi probabilitatea ca acestea să fie prevăzute este explicată în detaliu. Codacons (una dintre cele mai importante asociaţii de protecţie a drepturilor consumatorilor) a făcut o plângere la Procuratură împotriva tuturor publicaţiilor (ziare, bloguri, televiziuni) care au întreţinut şi creat panica.

Tot INGV a explicat că în Italia se înregistrează anual circa 10.000 de cutremure de mică amploare, prin urmare e foarte posibil ca o mişcare a scoarţei terestre să fie înregistrată, dar asta nu justifică teama.

Tonul "evacuărilor" l-au dat comercianţii chinezi, care în marea lor majoritate au părăsit oraşul de ieri.FOTO Corser Dar şi multe alte magazine, departe de "Chinatown" romană, au rămas închise astăzi. Pe afişele lipite pe storurile metalice se poate citi "închis pentru motive familiale" (vezi foto).

O serie de interviuri luate romanilor de către ziariştii de la redacţia romană a cotidianului "La Repubblica" arată că localnicii tratează cu umor subiectul: "E bine că vine un cutremur, aşa se mai face puţină curăţienie". Un altul se întreabă "ce rost are să plec din Roma? La 50 de kilometi de aici va fi la fel, e ilogic să pleci".

Citeşte mai multe despre cutremur pe adevarul.it.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite