Un alt proiect faraonic în Spania: un “Euro Vegas” la Madrid sau la Barcelona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ar putea fi cel mai mare pariu al Eurozonei. Magnatul american al cazinourilor, Sheldon Adelson, va alege curând unde va construi o staţiune de jocuri de noroc: la Madrid sau la Barcelona. Va investi 16 miliarde de euro şi va crea zeci de mii de locuri de muncă, scrie "The Economist".

"Ne va lua între patru şi cinci ani", a declarat pentru "Forbes" magnatul american, preşedinte al Las Vegas Sands Corporation. "Până atunci, totul se va rezolva", crede el. Magnatul speră să creeze un "Euro Vegas" (echivalent european al Las Vegas-ului american), capabil să atragă până la un miliard de oameni pasionaţi de jocuri de noroc - cetăţeni din 50 de state aflate la o distanţă de cel mult cinci ore de zbor de Spania. Compania americană a ales Spania datorită climei, dar şi ţinând con t de şomajul uriaş din această ţară (23%), "care ne asigură sprijinul guvernului", potrivit declaraţiilor lui Adelson.

În prima fază, LVS va investi 6 miliarde pentru a construi patru complexuri hoteliere (la sfârşit ar urma să fie 12), precum şi cazinouri, restaurante, magazine, terenuri de golf şi centre de conferinţe. În total, proiectul ar crea până la 260.000 de locuri de muncă directe sau indirecte. Ceea ce a r rezolva pe jumătate problema şomajului la Madrid, de exemplu.
Spania este deja cea de-a patra destinaţie de vacanţe din lume, dar Euro Vegas ar atrage doar într-o primă fază încă cel puţin 11 milioane de turişti anual faţă de cei 57 de milioane care vizitează în prezent Spania pe an. Cheltuielile făcute de turişti ar creşte cu 15,5 miliarde în următorii 10 sau 15 ani.

Madrid şi Barcelona, care au deja tradiţia unei "lupte" crâncene pe stadion se luptă şi acum pentru a obţine contractul. Ambele au primit promisiunea guvernului că nu va interveni pentru o parte sau pentru cealaltă. Barcelona recunoaşte că Madridul are un uşor avantaj: îl "tatonează" pe Adelson încă din 2007. Dar nu renunţă. Recent, magnatul a vizitat o plajă din apropierea aeroportului El Prat, care, la fel ca şi aeroportul Barajas din Madrid, are o mare parte din capacitate nefolosită.

Liderii naţionali şi locali sunt încântaţi de proiect, dar acesta are şi numeroşi critici. Mulţi susţin că LCV nu va crea câte locuri de muncă promite, dar că va deveni, în schimb, un paradis fiscal şi legal şi că se va bucura de scutiri de taxe şi exceptări de la şegile privind munca. Acuzaţiile sunt respinse de oficialii locali, dar există informaţii că respectiva companie încearcă deja să obţină o derogare de la legea privind interzicerea fumatului în locurile publice, precum şi taxe mai mici pentru jocurile de noroc. În plus, metropola care va cţştiga contractul, va trebui să se ocupe şi de construirea legăturilor de transport către staţiune. Vor trebui de asemenea calmate şi temerile că proiectul va încuraja dependenţa de jocuri de noroc, că va exista o sporire a crimei organizate şi că va exista un impact negativ asupra mediului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite