O nouă etapă în lupta împotriva drogurilor mexicane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigurile de pe urma vânzărilor ilicite de droguri, provenite din Mexic, se ridică, în SUA, până la zeci de miliarde de dolari pe an.

Estimările sunt, însă, imprecise sumele fiind greu de evaluat. Nu mai este pentru nimeni o ştire faptul că Mexicul a devenit unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de droguri din lume, cel mai important “furnizor” de marijuana şi metamfetamine al Statelor  Unite. Şi, cu toate că Mexicul se înscrie la coada listei producătorilor de heroină, se estimează că 90% din cocaina care ajunge în SUA tot de aici provine. Nu numai sumele de bani sunt foarte mari, ci şi numărul de victime. Războiul împotriva drogurilor din Mexic generează, anual, sute de morţi.

Faţă în faţă cu această situaţie, ce de ani buni pare, pur şi simplu, fără ieşire, Statele Unite au hotărât să se implice mai activ în lupta împotriva cartelurilor mexicane, sofisticând şi întârind colaborarea cu autorităţile locale. Astfel, în ultimele săptămâni, mai multe cadre ale CIA, deopotrivă operative şi în retragere, au fost trimise la o bază militară din Mexic, pentru a lucra cot la cot cu autorităţile locale, în direcţia colectării de informaţii privind cartelurile de droguri. 

Intră aici şi spune şi tu : crezi că România ar putea să angajeze cu succes o strategie de acest tip pentru a combate traficul de arme şi de persoane de la graniţele cu Ucraina, Moldova şi Serbia?

Spune si tu
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite