erdictul pentru Vukovar înfurie Croaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zagrebul a reacţionat cu mânie la verdictul pronunţat de Tribunalul ONU pentru crime de război de la Haga în cazul a trei ofiţeri ai fostei armate iugoslave acuzaţi pentru implicare în

Zagrebul a reacţionat cu mânie la verdictul pronunţat de Tribunalul ONU pentru crime de război de la Haga în cazul a trei ofiţeri ai fostei armate iugoslave acuzaţi pentru implicare în masacrul comis în oraşul croat Vukovar.

În timpul asediului din 1991 a oraşului Vukovar, trupele Iugoslaviei şi Serbiei au capturat circa 200 de paramilitari croaţi - care au fost ucişi. Procesul "Vukovar 3" de la Haga s-a finalizat acum cu următoarele trei sentinţe: fostul comandant iugoslav Mile Mrksic a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru uciderea a 194 de oameni scoşi din spitalul oraşului, ofiţerul Veselin Sljivancanin a primit cinci ani de închisoare pentru participarea la tortură, iar Miroslav Radic a fost achitat în absenţa dovezilor cu privire la implicarea sa în crime.

Cunoscut ca un apărător al Tribunalului de la Haga, preşedintele croat, Stipe Mesic, condamnă acum verdictul care priveşte întregul stat. Croaţia consideră asediul Vukovarului de către sârbi drept un eveniment-cheie al războiului său pentru independenţă. "Verdictul este absolut inacceptabil... atât în termeni de durată a pedepselor, cât şi a explicaţiei sentinţelor", a transmis preşedinţia croată. Tribunalul a judecat inculpaţii pentru crime de război, apreciind că victimele erau paramilitari, şi nu civili - caz în care se luau în consideraţie crime împotriva umanităţii, pentru care pedepsele sunt mai grele. Croaţia contestă această calificare. (Petre Munteanu)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite