De ce vor să emigreze ruşii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 10 la sută din cetăţenii Rusiei vor să părăsească ţara Studiile desfăşurate de sociologi demonstrează că din cauza sărăciei mulţi ruşi visează să muncească în Occident.

Peste 10 la sută din cetăţenii Rusiei vor să părăsească ţara

Studiile desfăşurate de sociologi demonstrează că din cauza sărăciei mulţi ruşi visează să muncească în Occident.

Cel puţin 10 la sută din cetăţenii ruşi doresc să plece din ţară pentru totdeauna, potrivit rezultatelor unui sondaj sociologic desfăşurat recent de Centrul naţional pentru studierea opiniei publice din Rusia (VŢIOM). Destinaţia favorită sunt statele occidentale. Presa rusă încearcă să clarifice motivul exilului.

Sărăcia, încadrată în câmpul muncii

Potrivit raportului "Săracii Rusiei: cine sunt ei, cum trăiesc, spre ce tind?" al Institutului de sociologie al Academiei de Ştiinţe, în primăvara acestui an, 43% din populaţia Rusiei este considerată săracă.

"În următorii 10 ani, clasa medie nu va deveni clasa dominantă în ţară. Sociologii au considerat drept săracă acea parte a populaţiei al cărui indicator al venitului mediu este de trei mii de ruble pe lună pe cap de familie. 44% din săraci o reprezintă muncitorii.

70% dintre ei încadraţi în câmpul muncii sunt concentraţi în oraşele mici şi în sate, cu nivel redus de dezvoltare a pieţei muncii, unde oamenii nu au posibilitatea opţiunii.

Viitorul nu arată bine

Potrivit rezultatelor studiului, sociologii au ajuns la concluzia că în Federaţia Rusă a apărut o nouă noţiune: "sărăcia încadrată în câmpul muncii". "În următorii 15-20 de ani, săracii nu au speranţe deosebite" - consideră unul dintre autorii raportului, profesor Natalia Tihonova. Noi avem un nou tip de sărăcie - transformarea celor săraci în underclass. Aşa ceva nu a existat nici chiar la sfârşitul anilor 1990.

Cu alte cuvinte, modelul existent de politică socială are defecte", consideră unul dintre autorii raportului, profesorul Natalia Tihonova. Potrivit criteriilor adoptate de ONU, din underclass face parte cel care trăieşte cu 2,5 dolari pe zi.

În Rusia, astfel de oameni sunt 7-8%, adică aproape 12 milioane de ruşi. Experţii mai spun că o creştere economică nu este posibilă în condiţiile calităţii capitalului uman care există în prezent în Federaţie. Cu atât mai mult cu cât dezvoltarea economică se face numai pe seama preţurilor ridicate la petrol.

Rusia va fi salvată de imigranţi

Moscova îşi va putea menţine imensul său teritoriu numai prin îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a unei politici migraţioniste inteligente. Campania de creştere a natalităţii nu este capabilă să oprească procesul de scădere naturală a populaţiei. În ultimii cinci ani, populaţia Rusiei a scăzut cu trei milioane. Tot atât a pierdut ţara în deceniul 1992-2002.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite