Pentru eliberarea celor 3 europeni răpiţi în Algeria s-au plătit 15 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sumă de 15 milioane de euro a fost plătită Mişcării pentru unicitate şi jihad în Africa de Vest (MUJAO), afiliată la Al-Qaida din Magrebul islamic (AQMI) în schimbul eliberării celor trei europeni (doi spanioli şi o italiancă) răpiţi anul trecut în luna octombrie în Algeria, a declarat joi pentru AFP un purtător de cuvânt al acestei mişcări, scrie Agerpres.

Acesta a mai afirmat că gruparea sa a obţinut şi eliberarea unui combatant încarcerat în Mauritania. Negociatorii din Burkina Fasso, ţară care a mediat eliberarea ostaticilor, au afirmat că acordul prevede eliberarea a doi islamişti deţinuţi în Mauritania şi a unui al treilea deţinut în Niger, dar guvernul acestei ţări a dezminţit informaţia. La începutul lunii mai, gruparea islamistă a cerut în schimbul eliberării celor trei europeni suma 30 de milioane de euro şi eliberarea combatanţilor săi din Mauritania.

Pe data de 12 iulie, MUJAO, care împreună cu gruparea Ansar Dine (Apărătorii islamului) controlează de la sfârşitul lunii martie partea de nord a statului Mali, a cerut guvernului algerian o recompensă de 15 milioane de euro plus eliberarea combatanţilor săi în schimbul eliberării a şapte algerieni răpiţi la consulatul Algeriei din localitatea Gao. Trei dintre aceşti ostatici au fost eliberaţi şi în prezent se desfăşoară negocieri pentru eliberarea celorlalţi patru. Împreună cu AQMI, această mişcare islamistă mai deţine 13 ostatici în Sahel, dintre care şase sunt francezi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite