De pe ecran la statutul de primă doamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Multe ziariste au "îngenuncheat" politicieni de top cucerind preşedinţii de stat sau tronuri regale. Farmecul ziaristelor i-a fascinat adesea pe oamenii politici. Mariajul presă-politică,

>> Multe ziariste au "îngenuncheat" politicieni de top cucerind preşedinţii de stat sau tronuri regale.

Farmecul ziaristelor i-a fascinat adesea pe oamenii politici. Mariajul presă-politică, la propriu, reprezintă o tendinţă tot mai des întâlnită, susţin analiştii. Prin natura profesiei, jurnalistele cunosc lideri importanţi şi între ei pot apărea legături intime.

Astfel de relaţii contravin deontologiei profesionale, fiindcă presa trebuie să se constituie într-un supraveghetor obiectiv al vieţii politice şi să nu se abată de la menirea de "câine de pază al democraţiei".

În Franţa, atracţia politicienilor faţă de jurnaliste este un subiect fierbinte, remarcă ziarista italiană, Stefania Miretti, de la "La Stampa". Divorţat nu de mult, preşedintele Nicolas Sarkozy (52 de ani) este în centrul atenţiei, din acest punct de vedere. Mai întâi, s-a zvonit că a fost atras de Anne Fulda, jurnalistă la ziarul "Le Figaro". Apoi, au apărut speculaţii privitoare la o relaţie a liderului francez cu Laurence Ferrari, o ziaristă de televiziune - în vârstă de 41 de ani, de la Canale+.

Potrivit zvonurilor, vedeta de televiziune ar fi o vizitatoare obişnuită la Elysee. Până acum câteva săptămâni, Laurence făcea parte dintr-un cuplu de succes al micului ecran, care realiza documentare şi interviuri politice cu greutate. Recent însă, ea a anunţat că divorţează de soţul său, Thomas Hugues, de profesie tot jurnalist.

În luna martie, Laurence Ferrari i-a luat un interviu lui Sarkozy, pe vremea când acesta candida la preşedinţie, şi "incredibila chimie dintre ei" a fost remarcată de mulţi observatori. S-au făcut speculaţii şi asupra relaţiilor liderului francez cu alte femei, dar mama sa, Andree Sarkozy, a declarat că nu doreşte ca fiul său să se recăsătorească - sau cel puţin să nu facă acest lucru prea curând.

Doamna ministru, ex-jurnalistă

Dar dacă relaţiile preşedintelui Sarkozy cu ziaristele au rămas la nivel de zvonuri, doi dintre miniştrii săi - Bernard Kouchner, ministru de externe, şi Jean-Louis Borloo, ministru al economiei, sunt căsătoriţi cu jurnaliste de televiziune. Kouchner are şi un copil născut din mariajul cu o cunoscută teleastă, pe nume Christine Ockrent.

Căsătoria lui Borloo cu jurnalista Beatrice Schönberg, de la France 2, care a avut loc în 2005, a fost foarte criticată mai ales de către sindicatele jurnaliştilor, care au atras atenţia asupra unei posibile "complicităţi între mass-media şi politică".

Segolène, înlocuită de o ziaristă

Lucrurile nu stau mult diferit în rândul opoziţiei. Socialistul François Hollande, fostul partener al ex-candidatei la preşedinţia franceză Segolène Royal, este pe punctul de a-şi reface viaţa cu o ziaristă de la revista "Paris-Match", luând-o pe urmele colegului de partid Dominique Strauss-Khan, care este de mulţi ani cu jurnalista Anne Sinclair.

Jackie, o primă doamnă cum n-au mai avut SUA

Tânăra jurnalistă Jacqueline Lee Bouvier lucra pentru ziarul "Washington Times-Herald" când a fost trimisă să-l intervieveze pe congresmenul de Massachusetts John F. Kennedy, ce avea să devină preşedintele SUA în 1961.

Cei doi s-au plăcut chiar de la prima vedere şi s-au căsătorit în 1953. Jackie, după cum a rămas în memoria americanilor, avea un strămoş care a luptat în armata lui Napoleon Bonaparte.

Născută pe 28 iulie 1929, a absolvit studiile liceale şi Vassar College din New York, după care a studiat timp de un an la Sorbonna (în Franţa). Primul său loc de muncă a fost în redacţia ziarului "Washington Times-Herald", unde a fost ajutată să intre de către tatăl vitreg.

I s-a dat ca sarcină să străbată Washingtonul pentru a întreba oamenii ce păreri aveau despre unele subiecte politice cum ar fi Uniunea Sovietică sau războiul din Coreea.

Munca de jurnalistă i-a oferit posibilitatea de a cunoaşte mulţi politicieni şi personalităţi importante, cum ar fi Richard Nixon, care avea să devină al 37-lea preşedinte al SUA, şi - desigur - pe J.F. Kennedy.
În timpul campaniei electorale a soţului ei, Jackie a scris un articol - săptămânal - într-un ziar şi a dat interviuri la televiziune pentru a-l susţine.

Letizia Ortiz, prima jurnalistă care va deveni regină

Născută la 15 septembrie 1972, Letizia Ortiz Rocasolano este soţia prinţului moştenitor al Spaniei, Felipe de Bourbon. Atât tatăl, cât şi bunicul ei au fost ziarişti de succes. Letizia a făcut studii de jurnalism la Universitatea Complutense din Madrid.

A lucrat o vreme la ziarul "La Nueva España" din Oviedo. Apoi şi-a dat doctoratul în Mexic, timp în care a lucrat la ziarul "Guadalajara". S-a căsătorit cu Alonso Guerrero, profesor de literatură, de care a divorţat în 1999. Ortiz a început apoi să lucreze la televiziunea publică spaniolă, TVE.

A acoperit evenimentele de la 11 septembrie şi cele din Irak, după care a devenit prezentatoare a jurnalului de ştiri. Între timp, ea l-a cunoscut pe prinţul Felipe, relaţia lor rămânând secretă. Jurnalista, în vârstă de 31 de ani, nu părera partida ideală pentru un viitor rege.

Era o femeie provenită din clasa de mijloc, fără avere şi, pe deasupra, divorţată. Presa a remarcat că moştenitorul coroanei "şi-a ascultat inima", şi nu "raţiunile de stat". Totuşi, logodna prinţului Felipe cu Ortiz a fost bine primită de opinia publică. Biserica Romano-Catolică nu s-a împotrivit mariajului, fiindcă prima nuntă a Letiziei nu fusese oficiată în biserică. Căsătoria ei cu Felipe a avut loc la 22 mai 2004.

Bucuroşi că prinţul moştenitor s-a hotărât în sfârşit să se însoare - după o lungă perioadă de burlăcie, care produsese îngrijorare -, spaniolii se întrebau dacă viitoarea prinţesă de Asturia va mai prezenta jurnalul de televiziune. Ortiz a renunţat la cariera jurnalistică, dar foştii colegi din presă nu au ezitat s-o atace, dacă au avut ocazia.

După o conferinţă de presă din noiembrie 2003, cotidianul "ABC" a scris că Letizia şi-a întrerupt soţul, "blând, dar energic". "El Mundo" a văzut gestul ei ca "autoritar", iar postul de radio Cadena Ser - "un semn al unei ambiţii care depăşeşte ecranul".

Spontană, Letizia şi-a dezvăluit adevăratul caracter, a mai scris "El Mundo". Ea "nu vrea să fie un simplu element de decor", având "o personalitate puternică ce se poate manifesta în momente nepotrivite".

Doris Schröder nu a ezitat să-şi critice colegii din presă

În Germania, cuplul reprezentativ pentru relaţiile matrimoniale dintre politicieni şi jurnalişti este format din Doris Köpf - de profesie ziaristă - şi fostul cancelar Gerhard Schröder.

Presa a comentat, la vremea apariţiei acestuia, "îndrăzneala" cu care jurnalista a dat-o la o parte pe cea de-a treia soţie a omului politic, "doamna Hiltrud", care era iubită de germani. Născută la 5 august 1963, la Neuburg an der Donau, Doris este fiica unui maistru mecanic şi a unei casnice. Între 1982 şi 1984 şi-a făcut stagiul de pregătire la ziarul "Augsburger Allgemeinen", după care a fost angajată ca redactor.

În 1987, devine corespondentă acreditată la parlament pentru ziarul "Bild". Începând din 1992, lucrează la revista "Focus", în secţia de politică internă. În 1997, se căsătoreşte cu Schröder. Povestea lor a început cu un interviu, în timpul căruia politicianul a fost cucerit de jurnalistă.

Analiştii spun că Doris a "revoluţionat conceptul de primă doamnă cu care erau obişnuiţi germanii până atunci", fiind văzută drept "una dintre cele mai puternice şi influente femei ale scenei politice". Scandalul iscat de relaţia cu o femeie care i-ar fi putut fi şi fiică nu l-a împiedicat pe Schröder să devină cancelar. În general, germanii nu privesc infidelitatea ca pe o greşeală, ci ca pe o dovadă de sănătate şi vigoare.

Doris a renunţat la meseria de ziaristă odată cu mutarea la reşedinţa cancelarului, din Hanovra, dar s-a dezlănţuit împotriva foştilor colegi de breaslă care îl atacau pe Gerdie, denunţând "campaniile murdare din presă". Nu a ezitat să se implice în competiţia electorală din 2005, criticând-o pe candidata CDU la funcţia de cancelar, Angela Merkel.

Doris Köpf i-a reproşat acesteia "complicitatea" la slaba natalitate din Germania şi faptul că nu ar avea "nicio competenţă în politica familială, pentru că nu a născut niciun copil".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite