Ce riscă exact Dominique Strauss Kahn în “Afacerea Carlton”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul pretendent la preşedinţia Franţei este audiat la Lille în cazarma jardarmeriei. În urma interogatoriilor, DSK poate fi acuzat de complicitate la proxenetism şi/sau complicitate la abuz de bunuri sociale

Fostul şef al FMI a ajuns cu puţin înainte de ora 9, ora locală, la cazarma jandarmeriei din Lille, fără a fi însoţit de avocaţi. Aceştia au ajuns cu o aproximativ o oră mai târziu.Nu este neapărat un arest propriu-zis (nu se află în arestul poliţiei), cât o audiere maraton (cerută chiar la solicitarea lui Strauss-Kahn) care ar putea dura până la 48 de ore. Potrivit FranceSoir, în cazarmă există patru birouri de audieri şi trei celule de 3 metri pe 2,5, dotate cu pat cu saltea şi toaletă turcească. Nu e tocmai luxul cu care e obişnuit DSK.

Cei circa 50 de jurnalişti care îl aşteptau la sediul jandarmeriei pe DSK au remarcat prezenţa a patru anchetatori de la Direcţia Interregională a Poliţiei Naţionale (DIPJ), dar şi pe cea a anchetatorilor de la Inspecţia generală a Poliţiei Naţionale (IGPN). Cel mai probabil, notează "Le Figaro", DSK nu era însoţit la venire de avocaţi pentru că partea dură a audierii urmează să se petreacă abia în cursul după-amiezii.

Anchetatorii trebuie să îşi dea seama de mai multe chestiuni importante în cursul acestor audieri, înainte de a-l pune sub acuzare pe Strauss-Kahn. El poate fi acuzat de complicitate la proxenetism, dacă se va dovedi că ştia că femeile care participau la petrecerile sexuale din Franţa şi SUA erau plătite şi dacă avea cunoştinţă de existenţa unei reţele organizate de prostituţie şi nu a informat autorităţile. În Franţa nu este ilegal a apela la serviciile unei prostituate, dar este ilegal a le procura altora. Damele de companie erau procurate de un proxenet celebru din zona de nord a Franţei, Dodo Le Saumure (Dodo "Saramură").

Însă cei care organizau agapele erau cunoscuţi ai lui DSK - patroni de companii şi chiar oficiali din poliţia din Lille. Avocaţii lui DSK susţin că acesta era convins că participă la petreceri de "swingeri". Cei doi oameni de afaceri implicaţi susţin şi ei că fostul ministru socialist nu ştia că damele sunt plătite pentru serviciile sexuale prestate. Dacă se va dovedi însă că ştia, poate fi acuzat de complicitate la proxenetism şi riscă şapte ani de închisoare şi 150.000 de euro amendă în cazul în care este acuzat.

O altă latură a scandalului "Carlton" ce îl vizează pe DSK este cea a banilor cu care au fost plătite prostituatele - bani deturnaţi de la companii de şefii care organizau agapele. În această situaţie, dacă anchetatorii stabilesc că Strauss-Kahn ar fi ştiut de provenienţa frauduloasă a banilor, poate fi acuzat de complicitate la abuz de bunuri sociale şi riscă cinci ani de închisoare şi 375.000 de euro amendă. Anchetatorii vor încerca să afle şi dacă DSK oferea "servicii" la schimb pentru aceste agape sexuale.Sunt însă mulţi "dacă" la mijloc. În plus, fostul pretendent la preşedinţia Franţei este cel care a solicitat să fie audiat. Din octombrie, el a cerut de mai multe ori să vină şi să se explice în faţa justiţiei pentru de acese "acuzaţii răuvoitoare".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite