A fost dezlegat misterul morţii lui Tutankamon!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Enigma este rezolvată după 3000 de ani: faraonul a murit la vânătoare. După decenii de speculaţii, cercetătorii cred că au descoperit în sfârşit în ce împrejurări şi-a găsit

Enigma este rezolvată după 3000 de ani: faraonul a murit la vânătoare.

După decenii de speculaţii, cercetătorii cred că au descoperit în sfârşit în ce împrejurări şi-a găsit sfârşitul, atât de timpuriu, regele adolescent. Ei susţin că Tutankamon a căzut dintr-un car ce se deplasa cu mare viteză în cursul unei partide de vânătoare în deşert. Până acum s-a determinat doar că ultimul faraon din dinastia a XVIII-a a suferit o moarte violentă. El s-a urcat pe tron în 1333 î.Hr., când era copil, şi s-a stins din viaţă zece ani mai târziu, la vârsta de 19 ani.

Speculaţiile privitoare la moartea lui Tutankamon au fost numeroase după ce arheologul britanic Howard Carter i-a descoperit mormântul în 1922. Analizele cu raze X asupra mumiei, care s-au făcut în anul 1968, au pus în evidenţă o protuberanţă la baza craniului ce sugera că moartea "regelui Tut" a fost cauzată de o lovitură la cap.

Studii recente au arătat că faraonul a suferit şi o gravă lovitură la picior, deasupra genunchiului. Este probabil ca aceasta să fi dus la septicemie şi la deces. Noi dovezi atestă că fractura s-a produs în urma unui accident petrecut la vânătoare.

Nu a fost ucis, cum s-a crezut până acum

Unul dintre principalii experţi în domeniu afirmă, într-un documentar de televiziune recent realizat, că s-a dezlegat, în sfârşit, misterul morţii premature a faraonului-adolescent. "Nu a fost omorât, cum credeau cei mai mulţi oameni.

A avut un accident la vânătoare în deşert. Căzând din car, şi-a fracturat piciorul stâng", a spus Zahi Hawass, secretar general al Consiliului de Antichităţi. Până acum, mulţi istorici credeau că Tutankamon era tratat ca un copil fragil şi ocrotit de orice pericol.

Analizele efectuate asupra carelor descoperite în mormintele faraonilor arată că nu erau folosite în scopuri ceremoniale, ci pentru vânătoare, prezentând urme de suliţe şi săgeţi. "Un corset special, care se purta la vânătoare pentru protecţia organelor abdominale, a fost descoperit în mormântul regelui-adolescent, ceea ce atestă că obişnuia ca el însuşi să conducă acele care foarte rapide", spune Nadia Lokma, de la Muzeul din Cairo.

A murit iarna

Botaniştii au descoperit că o ghirlandă de flori plasată în jurul gâtului mumiei lui Tutankamon includea albăstrele şi romaniţă. Aceasta înseamnă că faraonul a fost înmormântat în martie sau aprilie.
Deoarece procesul complex de mumificare dura 70 de zile, rezultă că regele-adolescent a murit în decembrie
sau ianuarie. Perioada coincide cu sezonul de vânătoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite