Directorul prestigiosului institut SciencesPo din Paris, găsit mort la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea lui Richard Descoings nu a putut fi deocamdată explicată de poliţia americană. Aceasta nu exclude nici varianta unei crime, dar nici pe cea a sinuciderii.

Richard Descoings (54 de ani), directorul SciencesPo, pepiniera politicienilor francezi, a fost găsit mort în Hotelul Michelangelo din New York. Autopsia nu a relevat semne evidente de violenţă. Corpul său a fost găsit întins pe pat, iar camera a fost răvăşită, semn că cel puţin o persoană a intrat. Ulterior, scrie cotidianul "Le Parisien", poliţia americană a afirmat că dezordinea din camera sa nu este semnul unei lupte cu un eventual agresor, ci a fost comisă de personalul medical care a încercat să-l reanimeze.

În camera sa au fost descoperite sticle de alcool goale, precum şi medicamente. Laptopul şi telefonul său mobil au fost descoperite în acelaşi hotel, dar cu patru etaje mai jos, scrie "Daily Mail". Se pare că au fost aruncate pe geam.

Un reformator

Richard Descoings câştiga 324.000 de euro pe an ca director al Sciences-Po. Descoings a fost criticat de mai multe ori în ultimii ani de politicienii de dreapta din Hexagon pentru că a permis studenţilor săraci (de multe ori provenind din minorităţi etnice) să înveţe în prestigioasa instituţie. Criticile l-au determinat pe Descoings să denunţe o campanie de defăimare a sa, mai ales după ce "Le Monde" a scris despre el că ar fi homosexual.

În urmă cu două luni, într-un interviu pentru "Libération", Descoings a fost întrebat dacă se teme de un complot împotriva sa. A răspuns însă că nu doreşte să fie paranoic şi să speculeze. A lăsat totuşi o urmă de îndoială. "Ceea ce am văzut e că la un moment dat, au început să vorbească de sex, de bani şi de cultură".
Prietenii săi spun că era deprimat, ceea ce a determinat investigatorii americani să nu elimine ipoteza unei sinucideri.

Potrivit presei, Descoings era un cunoscut al preşedintelui fracnez, Nicolas Sarkozy. După aflarea veştii, Nicolas Sarkozy a emis un comunicat prin care afirmă că "în cei aproape 16 ani cât a condus SciencesPo a transformat venerabila instituţie într-un stabiliment cu o reputaţie globală, datorită reformelor profunde pe care le-a făcut".

Este pentru a douab oară în decurs de mai puţin de un an că poliţia new yorkeză trebuie să se ocupe de cazuri privind personalităţi franceze. Anul trecut, Dominique Strauss Kahn a fost arestat după ce o menajeră de un hotel din New York l-a acuzat de viol. DSK a predat mai mulţi ani la SciencesPo.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite