Parlamentul ungar aprobă bugetul pe 2012. Ungaria va avea deficit de 2,5%, sub cel cerut de UE. Măsuri de austeritate minime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală creşte dobânda până la 6,5% - cel mai ridicat nivel din UE - pentru a proteja forintul, ce continuă să se prăbuşească după ce agenţia de rating Moody's a retrogradat Ungaria

Parlamentul ungar a aprobat marţi, în unanimitate, în primă lectură, bugetul Ungariei pentru 2012, relatează Reuters. Guvernul lui Viktor Orban intenţionează să reducă pentru anul viitor atât datoria externă a ţării (de 82% din Produsul Intern Brut) şi să aducă deficitul la 2,5%, adică sub nivelul cerut de tratatul de la Maastricht. Proiectul ţinteşte un deficit nominal de 576,2 miliarde de forinţi în bugetul de stat central, care nu include însă autoguvernările locale.
Măsurile vin în contextul în care Moody's a retrogradat Ungaria săptămâna trecută până la Ba1 (junk, categorie nerecomandată investiţiilor), din cauza temerilor că ţara nu îşi va atinge obiectivele fiscale, pe măsură ce economia încetineşte.

Cine exagerează?

Proiectul de buget se bazează pe o creştere economică estimată la 1,5% anul viitor, care pare însă desprinsă de realitate. Banca Centrală a Ungariei a precizat marţi că până şi estimarea de 0.6% creştere I se pare prea optimistă, în timp ce Organizaţie pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică crede că anul viitor va exista o scădere de 0,6% a economiei ungare.

Guvernul de dreapta al lui Orban încă mai are rezerve bugetare de 300 de miliarde de forinţi (aproape un miliard de euro), cu care ar trebui să combată criza datoriilor din zona euro şi efectele asupra economiei ungar. Surplusul a rămas după naţionalizarea fondurilor de pensii private, în valoare totală de aproximativ 13 miliard de euro.

Dobândă de referinţă record

Pentru a atenua efectul slăbirii forintului, Banca Centrală a Ungariei a crescut marţi dobânda de referinţă cu jumătate de punct procentual, până la 6,5% - cel mai ridicat nivel din UE. După retrogradarea Ungariei, forintul a suferit o cădere abruptă în raport cu euro şi dolarul, iar randamentul (dobânda obligaţiunilor) a trecut de 9%. Guvernatorul Andras Simor spune însă că vor fi necesare şi alte măsuri pentru a stimula creşterea economică.

Măsurile de austeritate avute în vedere pentru 2012 include o creştere de 2% a Taxei pe Valoare Adăugată (până la 27%) şi concedierea a 5.500 de angajaţi din sectorul public.
Votul final pe buget va avea loc pe 19 decembrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite