Semnal: delegaţii la summit şi-au făcut bagaje mai mari, anticipând că reuniunea se va prelungi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Conclavul" de criză nu va pleca de la Bruxelles până ce liderii UE nu vor găsi soluţiile de salvare a euro. Delegaţiile oficiale nu şi-au făcut planuri pentru weekend şi vin cu mai multe cămăşi în bagaje, anticipând că summitul va fi dificil şi că s-ar putea prelungi până duminică.

Delegaţia germană care va participa la reuniunea liderilor UE de joi şi vineri la Bruxelles, unde vor fi discutate măsuri pentru salvarea zonei euro, se pregăteşte pentru un summit lung, care ar putea dura chiar până duminică (el fiind programat pentru joi şi vineri), au declarat doi consilieri ai cancelarului german Angela Merkel.

Întrebat câte cămăşi va lua cu el, unul dintre principalii consilieri ai cancelarului a afirmat că la cât timp a petrecut în ultima perioadă la Bruxelles, rezerva de haine care îl aşteaptă acolo este suficientă pentru a face faţă oricărei situaţii, potivit cotidianului Financial Times (FT).

"Nu ne-am făcut niciun plan pentru weekend", a spus consilierul, cu un zâmbet forţat, referitor la programul delegaţiei germane.

Un al doilea consilier a declarat că întotdeauna împachetează un rând de haine de rezervă, în caz că îşi varsă vin pe cămaşă, şi a sugerat că delegaţia germană ar putea rezista până sâmbătă noaptea sau duminică dimineaţa, până ar trebui să-şi întoarcă hainele pe dos.

Ministrul francez al Finanţelor, Francois Baroin, a declarat, miercuri, că liderii Franţei şi Germaniei nu vor pleca de la summit-ul UE înainte de a se ajunge la un acord decisiv pentru soluţionarea crizei datoriilor de stat.
"Nici Nicolas Sarkozy, nici Angel Merkel nu se vor ridica de la masa negocierilor la acest summit până nu se va ajunge la un acord puternic. Foarte multe depind de ce se va întâmpla vineri, de cum va fi primit răspunsul şefilor de stat", a afirmat Baroin la Canal+.

Liderii UE urmează să se întâlnească joi şi vineri la Bruxelles pentru a pune la punct un plan amplu de măsuri pentru restabilirea încrederii în zona euro şi rezolvarea crizei datoriilor. Măsurile cele mai importante, pregătite luni la o reuniune a cancelarului Merkel cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, vizează o disciplină bugetară mai strictă în rândul ţărilor membre şi instrumente financiare mai consistente. Propunerile ar putea întâmpina rezistenţă din partea mai multor ţări, între care şi Marea Britanie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite