Compania aeriană ungurească Malev îşi încetează activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania aeriană a Ungariei, Malev, a anunţat vineri că şi-a încetat toate operaţiunile din cauza lipsei de lichidităţi. Anunţul vine la o lună după ce compania a fost forţată de Uniunea Europeană să ramburseze statului ungar un ajutor financiar considerat ilegal.

"După ce a operat timp de 66 de ani aproape neîntrerupt, Malev nu mai decolează", a explicat compania, într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Anunţul a fost grăbit de refuzul personalului de la sol de pe aeroportul din Tel Aviv să pregătească de zbor un avion al companiei - singurul aflat la acea oră în afara Ungariei.

"Din cauza deciziei Uniunii Europene, guvernul ungar nu mai poate injecta bani în companie şi, de vreme ce nu avem alt partener, activităţile Malev au devenit imposibile din pricina lipsei de lichidităţi", a precizat directorul Malev, Lazslo Berenyi.

"Toţi clienţii ne-au cerut plata în avans, iar cererile s-au tot înmulţit. Nicio companie nu poate face plăţi în avans pentru mai multe luni", a mai adăugat directorul, potrivit "Le Monde".

Imediat după anunţul încetării activităţii, premierul conservator Viktor Orban a apreciat că Malev poate fi relansată, cu condiţia "să se debaraseze de scheletele trecutului". Situaţia Malev s-a agravat după ce la începutul lui ianuarie Comisia Europeană a cerut guvernului să recupereze ajutorul financiar acordat companiei între 2007 şi 2011, în cadrul privatizării sale (nereuşite) şi apoi a naţionalizării.

CE a apreciat că ajutorul era ilegal pentru că "Malev nu ar fi putut obţine această finanţare pe pieţe, în condiţiile pe care le-a obţinut de la statul ungar". Suma în cauză este de 126 de milioane de euro. Compania are 2.600 de angajaţi şi asigură 40% din traficul aeroportului din Budapesta. Pe 2010, compania a afişat o pierdere de 85 de milioane de euro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite