Roma arde , bursele cad. Mesaj dur al premierului britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au avut discuţii neoficiale pentru a stabili o modalitate prin care un stat ar trebui lăsat să iasă din Eurozonă

Spirala temerilor faţă de zona euro pare de neoprit. Italia se apropie cu paşi repezi de momentul în care va fi obligată să solicite ajutor financiar de urgenţă. Veştile sunt sumbre pentru italieni. După ce au "digerat", miercuri, vestea viitoarei demisii a lui Berlusconi şi previziunile că va urma o perioadă de haos politic în cea de-a treia economie ca mărime a UE, pieţele financiare s-au prăbuşit abrupt. Eurozona nu are deocamdată soluţii concrete de a salva Italia.

În cursul nopţii, au apărut informaţii că preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au avut discuţii neoficiale pentru a stabili o modalitate prin care un stat ar trebui lăsat să iasă din Eurozonă, în aşa fel încât să afecteze cât mai puţin ansamblul, relatează "Telegraph".

Oficial, Angela Merkel a cerut o mai mare integrare europeană şi un nou tratat european salvator care să dea UE puteri fiscale extinse, astfel încât statele membre să fie împiedicate să mai alunece periculos pe panta deficitului. Nicolas Sarkozy a mers puţin mai departe şi a vorbit de o Europă federală şi confederală, o Europă cu două viteze. Cu alte cuvinte a lăsat de înţeles că unele state ar putea să renunţe la euro.
Poziţiile anbigue şi veştile că ieşirea unor state din Eurozonă devine tot mai clar o opţiune a determinat o cădere de 3% pe bursele americane. Indicele FTSE (Marea Britanie) a căzut cu două procente, în timp ce acţiunile principalelor bănci britanice au scăzut cu 5%. Bursele din Franţa şi din Germania au avut şi ele căderi de două procente.

Busele asiatice au închis pe pierderi nete (2,9% în Japonia, 5% pierdere în Hong Kong). Căderile au continuat joi dimineaţa.
Pe piaţa obligaţiunilor, randamentul (dobânda) obligaţiunilor italiene a ajuns la 7,3% la bondurile cu termen de 10 ani. Tăvălugul a afectat însă şi Spania, unde randamentul obligaţiunilor a ajuns la 5,9%, sporind temerile privind contaggiunea în zona euro.

Un eventual colaps financiar al Italiei ar afecta însă, într-un fel sau altul, majoritatea economiilor din UE. Surse din guvernul britanic au apreciat, conform "Telegraph", că un astfel de scenariu ar "şterge" câteva procente din economia britanică. Băncile britanice deţin din datoria italiană o "felie" de circa 42 de miliarde de lire sterline.

Cameron: Italia, într-o stare "tragică"

Premierul David Cameron a avertizat deja că starea economiei italiene este "tragică" şi le-a cerut liderilor europeni să intervină rapid, pentru a împiedica extinderea contagiunii către Spania şi Franţa. "Dacă nu aveţu un plan credibil de a rezolva problema datoriilor şi a deficitilor, fie că vă plac pieţele sau nu, acestea nu vă vor mai împrumuta bani", a declarat Cameron. "Este dificil să găsim în Europa resursele petru a acorda asistenţă financiară unei ţări de dimensiunea Italiei", a declarat şi premierul finlandez, Jyrki Katainen.

"Este o lecţie pentru noi toţi. Trebuie să rezolvăm deficitul şi datoria în mod credibil. Există problema contagiunii. Atunci când ne punem de acord să ştergem din datoria Greciei, inevitabil oamenii încep să-şi pună întrebări în privinţa altor ţări".

"Este panică. Roma arde. Guvernele trebuie să oprească propagarea incendiului. Marea Britanie nu are cum să scape de implicaţiile crizei", crede Jennifer McKeown, economist la Capital Economics.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite