Forintul, atacat? Guvernul ungar acuză agenţia Moody's

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria va lansa o investigaţie pentru identificarea celor vinovaţi de o serie de atacuri speculative asupra forintului, care au dus la deprecierea puternică a monedei, potrivit unor surse apropiate guvernului, citate de Portfolio.hu, preluat de Mediafax.

Decizia a fost luată la o şedinţă a guvernului şi a cabinetului pentru securitate naţională.

"Atacurile persistente şi concentrate asupra forintului" au fost un subiect prioritar de discuţii la întâlnire, a relatat publicaţia Magyar Nemzet.

Forintul s-a depreciat cu 12% în ultimele trei luni, iar joi a fost cotat la 301,03 unităţi pentru un euro, în creştere cu 0,2% faţă de închiderea de miercuri.
Deprecierea forintului este mai mare faţă de cea a altor monede din regiune şi, potrivit unor analişti, nu reflectă starea economiei ungare.
Întrebarea este cine are interesul pentru deprecierea forintului, a adăugat publicaţia.

Portfolio a notat pe de altă parte că mai mulţi oficiali, inclusiv premierul Victor Orban, au avertizat populaţia să există riscul deprecierii forintului, după anunţarea programului guvernamental de rambursare anticipată a creditelor ipotecare în valută ale populaţiei la rate de schimb fixe, sub cele ale pieţei.
"Detaşarea" forintului de celelalte monede din regiune a început după ce acest program a fost făcut public. Moneda a început să evolueze în tandem cu alte valute din Europa Centrală şi de Est după ce autorităţile din Ungaria au anunţat intenţia de a încheia un nou acord cu FMI.

Un alt factor care a influenţat negativ forintul ar fi măsurile economice neortodoxe ale guvernului de la Budapesta şi promisiunile repetate de susţinere a datornicilor în valută.

Moody's - unul dintre vinovaţi

Retrogradarea Ungariei până la nivelul de "junk" de către Moody's este şi ea considerată o parte a "atacului", potrivit unei declaraţii a guvernului ungar, vineri. Ministerul Economiei a apreciat, într-un comunicat emis joi noaptea, că mişcarea făcută de Moody's nu este justificată şi că nu poate fi considerată decât ca "o parte a atacurilor financiare împotriva Ungariei", scrie Budapest Business Journal.

"Guvernul ungar e siderat de retrogradare. Nu se bazează pe performanţa economică", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Andras Giro- Szasz. El a adăugat că guvernul ungar e hotărât să continue politicile care sunt în interesul naţional şi că va face tot ce trebuie pentru a apăra moneda naţională, chiar şi cu ajutorul serviciilor secrete.

"Ţinând cont de indicatorii noştri macroeconomici, nu ar trebui să existe niciun motiv pentru a specula împotriva forintului", a mai declarat oficialul, la postul de radio naţional. El a adăugat că guvernul va impune din nou interdicţia ca oamenii nu îşi permit să plătească ipotecile să fie evacuaţi din case. Interdicţia, care a fost ridicată pe 1 octombrie, va fi valabilă între decembrie 2011 şi martie 2012, scrie Reuters.

Potrivit Ministerului Economiei de la Budapesta, decizia agenţiei de rating este nejustificată, deoarece în ultimele 18 luni au existat schimbări favorabile în multe domenii din economia Ungariei şi asta în ciuda greutăţilor venite din exterior.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite