Belgia, retrogradată de Standard& Poor's. Statul ar putea fi nevoit să-şi ajute băncile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul interimar belgian a lansat, joi, un apel la populaţie pentru a cumpăra obligaţiuni şi a ajuta astfel statul să facă faţă datoriei.

În aceeaşi zi în care agenţia de rating Moody's a penalizat Ungaria, o altă agenţie mare din cele trei care formează monopolul mondial - Standard& Poor's a retrogradat Belgia.

Citeşte şi:
Guvernul Orban, umilit de pieţele financiare

Ungaria, îngenuncheată. După ce ajunge iar la mâna FMI, statul devine „gunoi" pentru investitori

Scăderea este de o treaptă - de la AA+ la AA, iar explicaţia este că Belgia, deja extrem de îndatorată, ar putea fi obligată din nou să intervină pentru a-şi susţine sectorul financiar. Belgia nu a reuşit deocamdată să-şi plătească partea pentru salvarea băncii franco-belgiene Dexia. Iar toate acestea sunt aggravate de criza politică fără sfârşit.

De 530 de zile, premierii desemnaţi ori intrerimari îşi tot depun demisiile, pentru că nu reuşesc să găsească un compromis - nici între partidele de dreapta şi cele de stânga, nici între cele valone şi flamande.

Nota la care a rămas - AA - este asociată totuşi statelor stabile, dar este însoţită de o perspectivă negativă, notează AFP. Cu alte cuvinte, ar putea urma şi alte retrogradări.

Datoria Belgiei va atinge 97% din PIB la sfârşitul anului, dar dacă statul, ce are una dintre cele mai "deschise" economii din zona euro, ar trebui să facă din nou infuzii de capital pentru bănci, îndatorarea ar sări de 100%. Iar randamentul obligaţiunilor sale a atins deja 5,8% vineri - faţă de 4,8% la începutul săptămânii. Guvernul interimar belgian a lansat, joi, un apel la populaţie pentru a cumpăra obligaţiuni şi a ajuta astfel statul să facă faţă datoriei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite