Arhiepiscopul Greciei afuriseşte troica UE-FMI-BCE: "Ne distrug naţiunea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capul Bisericii elene îl sfătuieşte pe şeful Guvernului să nu mai accepte şi alte doze de "medicament mortal" din partea troicii care "pune grecilor ipotecă pe libertate, democraţie şi demnitate naţională". Prelatul avertizează că ar putea urma o explozie socială.

Timp de doi ani, capul Bisericii elene a rămas tăcut în privinţa valurilor de austeritate impuse de UE şi FMI. A emis doar comunicate explicative, pentru a evita anumite controverse. Joi însă, Arhiepiscopul Ieronimos i-a trimis o scrisoare publică premierului Lucas Papademos, în care avertizează că aceste măsuri de austeritate reprezintă "un medicament în doză prea mare, care a devenit mortal", relatează presa de la Atena.

Politicile impuse de troica UE-FMI-BCE distrug naţiunea grecească şi poporul grec, avertizează Ieronimos.

"Numărul oamenilor rămaşi fără un acoperiş deasupra capului şi cel al înfometaţilor - fenomen întâlnit în timpul celui de-al Doilea război mondial - a atins un nivel de coşmar. Răbdarea grecilor e pe terminate şi lasă loc mâniei şi pericolului unei explozii sociale",i-a scris cel mai înalt prelat şefului guvernului.

"Nesiguranţa şi-a făcut cuib în fiecare locuinţă din Grecia. Acum, devine clar că drama prin care trece patria-mamă nu se va termina aici şi va lua forme noi şi necontrolabile. Trebuie să înţelegem sentimentul de nesiguranţă, disperare şi depresie prin care trec compatrioţii noştri. Asta, din păcate, îi împinge pe unii să se sinucidă, pentru că nu mai pot suporta tragediile prin care trec familiile lor şi nu îşi mai pot vedea copiii suferind", scrie arhiepiscopul, referindu-se la valul de sinucideri din ultimii ani.

Vinovaţii, indicaţi fără a fi numiţi

Apoi, acuză Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană - troica ce a impus autorităţilor de la Atena nenumărate măsuri de austeritate.

"Există în acest moment solicitări să luăm măsuri şi mai dure, şi mai dureroase, şi mai nedrepte, pe aceeaşi linie ineficientă ca şi până acum. Ni se cere să luăm o doză şi mai mare din acest medicament care s-a dovedit mortal", acuză Ieronimos.

"Ni se cere să ne luăm angajamente care nu rezolvă problema, ci doar duc la moartea economiei noastre. În acelaşi timp, pun suveranitatea noastră naţională pe un plan neimportant. Ne pun ipotecă pe bunuri, dar şi pe veniturile pe care le-am obţine de pe pământurile şi apele noastre. Ne pun ipotecă pe libertate, democraţie şi demnitate naţională", îşi încheie arhiepiscopul diatriba.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite