Vladimir Putin câştigă Nobelul chinezesc pentru pace. În motivaţie: opoziţia faţă de intervenţia NATO în Libia şi…războiul din Cecenia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul agent KGB, deţinător al centurii negre la judo a câştigat marţi Premiul Confucius pentru Pace (echivalentul chinezesc al prestigiosului Nobel).

Premiul a fost acordat de un comitet de 16 judecători chinezi, care şi-au exprimat opinia că Putin este "senzaţional în păstrarea păcii lumii". Motivul ar fi opoziţia sa faţă de intervenţia NATO în Libia, pentru înlăturarea dictatorului Gaddafi.
Culmea este că respectivul comitet a lăudat decizia lui Putin de a declanşa în 1999 războiul în Cecenia "contra separatiştilor care îşi doreau indepedenţa faţă de Rusia". Conflictul ce a durat zece ani a lăsat în urmă 50.000 de morţi.
"Pumnul său de fier şi duritatea de care a dat dovadă în acest război i-au impresionat pe ruşi, iar el a fost privit ca omul capabil să aducă siguranţă şi stabilitate în Rusia. A devenit antiteroristul numărul unu şi erou naţional", se arată în motivaţie.
Nominalizaţi la acelaşi Premiu Confucius pentru Pace dar mai puţin norocoşi, au fost cancelarul Angela Merkel, fondatorul Microsoft, Bill Gates, şi cercetătorul agricol Yuan Longping.
Premiul este la fel de controversat ca şi omul care îl obţine. A fost creat anul trecut, la două zile după ce disidentul chinez Liu Xiaobo a câştigat Nobelul pentru Pace.
Deocamdată, premierul Vladimir Putin nu a dat vreun semn că ar fi onorat de acest premiu, însă organizatorii intenţionează să-l invite pentru ceremonia înmânării pe 9 decembrie, cu o zi înainte de ceremonia de înmânare a Nobelului, la Oslo.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite