La un an de la conflictul din Liban, Israelul vrea negocieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tsahalul "se pregăteşte de război, ca să aibă pace" Serviciile de informaţii militare israeliene au avertizat că un război cu Siria ar fi "de 10 ori mai rău" pentru Israel decât

Tsahalul "se pregăteşte de război, ca să aibă pace"

Serviciile de informaţii militare israeliene au avertizat că un război cu Siria ar fi "de 10 ori mai rău" pentru Israel decât conflictul care a izbucnit la 12 iulie 2006 între statul evreu şi Hezbollah. Israelul a marcat prima aniversare a acestui război din Liban cu o incursiune a armatei în Fâşia Gaza.

La un an de la conflictul care a opus statul evreu mişcării şiite libaneze, Hezbollah, serviciile de informaţii militare israeliene îl presează pe premierul Ehud Olmert să angajeze negocieri serioase de pace cu Damascul. Deşi au observat o sporire a pregătirilor din partea armatei siriene, serviciile secrete consideră că Siria nu caută o confruntare armată iminentă cu Israelul. La rândul său, trăgând învăţăminte din eşecul de anul trecut, Tsahal (armata israeliană) şi-a înmulţit antrenamentele pe Platoul Golan şi la frontiera de nord, în scopul de a se pregăti pentru un eventual război. Serviciile secrete se tem că un conflict ar putea izbucni în urma unei "erori" de-a lungul frontierei, care ar putea duce la atacuri de gherilă împotriva Tsahalului. Acestea ar putea provoca escaladarea unui conflict regional, implicând Hezbollahul şi susţinerea logistică iraniană.

Hezbollah, tot mai periculos

Pentru moment, Siria a respins ofertele de reluare a dialogului lansate de Ehud Olmert. Negocierile au fost întrerupte în ianuarie 2000, din cauza divergenţelor în problema platoului Golan. Pe de altă parte, un reprezentant al Ministerului sirian al Afacerilor Externe a calificat propunerea lui Olmert drept o "aiureală, care vizează câştigarea de timp", subliniind că "armata israeliană îşi întăreşte bazele militare şi posturile de observaţie pe Înălţimile Golan în apropiere de frontiera siriană… în timp ce aruncă praf în ochi recurgând la retorica păcii". Siria "permite Iranului să înarmeze mişcarea Hezbollah şi se înarmează masiv ea însăşi", acuză, la rândul său, generalul israelian Amos Gilad, consilier al ministrului apărării, Ehud Barak. Potrivit aprecierilor Tsahalului, Hezbollah şi-a refăcut stocul de arme şi dispune de rachete mai perfecţionate. Dacă izbucneşte un război, Damascul ar putea lovi Tel Avivul cu sute de rachete.

Forţele libaneze, atac final asupra islamiştilor

La un an după războiul purtat de Israel împotriva Hezbollahului din Liban, tensiunea persistă la frontieră. Forţele libaneze au lansat, ieri, un atac final asupra islamiştilor care se adăpostesc la Nar Al-Bared. Martorii spun că tabăra a fost bombardată din toate părţile. Conflictul dintre forţele guvernamentale libaneze şi organizaţia militantă islamistă, Fatah Al-Islam, care are legături cu Al-Qaida, a izbucnit la 20 mai 2007 în această tabără de refugiaţi palestinieni din apropiere de Tripoli. Au fost cele mai grele lupte interne de la războiul civil din Liban, din 1975-1990. În Liban trăiesc 350.000 de palestinieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite