VIDEO Extremiştii de dreapta au băgat spaima într-un sat de ţigani din Ungaria: mai multe persoane rănite, sute de romi refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci persoane au fost rănite în noile ciocniri care au avut loc marţi în satul Gyongyospata, din Ungaria, între romi şi extremiştii de dreapta, potrivit unor oficiali din poliţie, citaţi de DPA.

Mai multe persoane au fost arestate, după incidente.

Confruntarea a izbucnit în momentul în care membri ai grupării paramilitare Vedero (Forţa de Apărare), purtând uniforme, au aruncat cu pietre în direcţia unei case din cartierul romilor din Gyongyospata, a declarat liderul romilor, Aladar Horvath, aflat la locul incidentului, pentru MTI.

Un oficial al Organizaţiei pentru Drepturile Civile ale Romilor susţine că activişti din cadrul grupării extremiste şi simpatizanţi locali i-au provocat pe romi în timpul zilei, potrivit Index.hu.

Aproape 300 de romi au părăsit satul, în weekend, deoarece gruparea de extremă-dreapta intenţiona să organizeze antrenamente paramilitare în zonă. Crucea Roşie ungară a transportat sute de femei şi copii romi cu autocarele. Poliţia a intervenit pentru a bloca antrenamentele.

Două zile mai târziu, după ce poliţia a arestat lideri ai grupării extremiste, iar participanţii au părăsit tabăra, grupul de romi s-a întors.

Potrivit MTI, membri ai aceluiaşi grup s-au numărat printre cei care s-au luptat marţi.

În martie, reprezentanţi ai mai multor grupări radicale au organizat demonstraţii şi patrule şi au mărşăluit săptămâni la rând prin sat, pentru a intimida romii.

Astfel de manifestaţii s-au organizat în mai multe sate din nordul şi nord-estul Ungariei - regiuni sărace şi puternic afectate de şomaj - afirmând că este de datoria lor să "restabilească ordinea publică" în zone cu o rată crescută a infracţionalităţii.

Ministrul de Interne Sandor Pinter a declarat, în urmă cu două săptămâni, că astfel de patrulari trebuie să înceteze.

Miliţia Vedero este apropiată de partidul de extremă dreapta Jobbik.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite