Un băiat chinez şi-a vândut un rinichi ca să-şi cumpere iPad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul este în stare critică după ce şi-a vândut un organ ca să-şi cumpere iPad şi iPhone.

Tânărul de 17 ani, identificat doar ca "Wang" de presa chineză a fost ademenit pe camerele de chat online. I s-au plătit 22.000 de yuani (circa 2.500 de euro) pentru un rinichi. Organul a fost folosit pentru un transplant ilegal, relatează agenţia de ştiri Xinhua. Adolescentul suferă acum de insuficienţă renală, iar starea sa de sănătate se deteriorează rapid, spun procurorii din oraşul Chenzhou (provincia Hunan).

Cinci persoane ce locuiau în sudul Chinei au fost arestate şi acuzate de cauzarea unor răni şi trafic ilegal de organe. Printre aceştia se numără şi chirurgul care a scos rinichiul adolescentului, în aprilie anul trecut. Potrivit Xinua, unuia dintre acuzaţi i s-au plătit 25.000 de euro pentru a aranja transplantul. Acesta i-a dat băiatului a zecea parte şi restul i-a împărţit cu chirurgul şi ceilalţi trei oameni implicaţi. Nu se ştie însă pentru moment cine a plătit şi cine a primit rinichiul.

Adolescentul este din Anhui, una dintre cele mai sărace regiuni ale Chinei, de unde majoritatea tinerilor pleacă, în căutarea unui trai mai bun. Mama copilului a povestit că şi-a dat seama de ce a făcut fiul ei după ce a observat că acesta are două gadget-uri scumpe: un iPad şi un iPone. Produsele Apple sunt extrem de populare în China, dar şi mult prea scumpe pentru majoritatea chinezilor: un iPhone este vândut început de la 450 de euro, iar un iPad - de la 350.

Piaţa neagră a organelor este în continuă creştere în China, pe măsură ce creşte şi numărul chinezilor ce au nevoie de transplanturi. Statisticile Ministerului chinez al Sănătăţii arată că 1,5 milioane de oameni au nevoie de transplant, dar anual se fac doar 10.000 de asemenea operaţii. Deocamdată, principala sursă de organe rămân prizonierii executaţi, deoarece prea puţini chinezi îşi donează organele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite