China se opune întâlnirii dintre Dalai Lama şi preşedintele american - Revista presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională de astăzi scrie despre poziţia Chinei faţă de întâlnirea dintre preşedintele american şi Dalai Lama, recomandarea unui judecător haitian de a fi eliberaţi 10 misionari americani sau părerea Canadei despre o sentinţă dată în China. Printre alte subiecte, haitienii sunt ameninţaţi de uragane, iar Eriksson a demisionat de la Notts County.

China se opune întâlnirii dintre Dalai Lama şi preşedintele american. China a cerut Statelor Unite ale Americii să anuleze întâlnirea Barack Obama - Dalai Lama, potrivit Reuters, care citează agenţia de stat chineză, Xinhua. Casa Albă a anunţat că preşedintele american se va întâlni cu liderul spiritula tibetan exilat pe 18 februarie, în pofida avertismentului lansat de China. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Ma Zhaoxu susţine căp această acţiune ar dăuna relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, care dunt deja afectate. China susţine că Dalai Lama este un separatist periculor, responsabil de mişcările din Tibet.

Un judecător haitian recomandă eliberarea a 10 misionari americani. 10 misionari americani, acuzaţi că au încercat să scoată copii rămaşi orfani în urma cutremurului din Haiti, au primit recomandare de la un judecător haitian de eliberare. Judecătoeul Bernard Saint-Vil spune că a trimis recomandarea sa la biroul procurorului haitian. Legea haitiană spune că procurorul se poate opune recomandării sau o poate susţine, dar nu o poate descalifica. Cei 10 misionari susţin că ei doar au încercat să ajute 33 de minori rămaşi fără păriţi în urma cutremurului. Aceştia susţin că vroiau să facă un orfelinat în ţara vecină, Republica Dominicană, scrie Voice of America.

Canada condamnă China pentru o sentinţă în defavoarea unui dizident politic. Canada este "extrem de dezamăgită" că o Curte de Apel din China a decis să menţină sentinţa de 11 ani de închisoare împotriva unui lider dizident, Liu Xiaobo. "Canada este estrem de dezamăgită de deciţia Chinei de a menţine sentinţa dată pentru acuzaţia de incitare la subminarea puterii de stat", a declarat ministrul de Externe canadian Lawrence Cannon. "Suntem îngrijoraţi că indivizi chinezi sunt pedepsiţi pentru exercitarea drepturilor fundamentale, inclusiv dreptul la libertatea de expresie", a mai adăugat acesta. O Curte de Apel din Beijing a respins un apel făcut de Liu Xiaobo, scriitor şi profesor, care a fost arestat în urma unui manifest prin care a cerut reformă politică în China, scrie AFP.

O nouă încercare îi ameninţă pe haitieni: uraganele. Probabilitatea ca unul sau mai multe uragane majore să lovească zona Caraibelor este mai ridicată în acest an decât de obicei, avertizează meteorologii americani, care pun în evidenţă vulnerabilitatea Haitiului, devastat de seismul din 12 ianuarie, potrivit AFP. Sezonul uraganelor, care se întinde între 1 iunie şi 30 noiembrie, "va fi mai intens decât de obicei", explică William Gray, care conduce un grup de meteorologi specializaţi în uragane, format la Universitatea din Colorado. Potrivit proiecţiilor pe care le-au realizat, în acest an se vor forma în Atlantic între 11 şi 16 furtuni tropicale, din care s-ar putea isca 6-8 uragane şi care ar putea la rândul lor genera 3-5 uragane majore.

Suedezul Eriksson a demisionat de la Notts County. Fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal a Angliei, suedezul Sven-Goran Eriksson, a demisionat din postul de manager al clubului englez de divizia a 4-a Notts County, după o schimbare de proprietar, a anunţat echipa din Nottingham. După ce a fost concediat în aprilie 2009 de federaţia mexicană, iar apoi a refuzat, în octombrie, să preia selecţionata nord-coreeană, după care şi pe cea suedeză, din cauza contractului cu clubul englez, Eriksson este din nou disponibil. Notts County afişa mari ambiţii la începutul sezonului, angajându-l pe Eriksson, dar şi pe fostul fundaş al Angliei, Sol Campbell, şi el plecat, încă din septembrie, anunţă The Times.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite