Disidentul orb, trădat de Statele Unite?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activistul Chen Guangcheng a acuzat personalul ambasadei Statelor Unite din Beijing, unde s-a refugiat timp de şase zile, că au încercat să îl convingă să părăsească ambasada în schimbul unor garanţii pentru securitatea sa date de către autorităţile chineze, după care l-au abandonat.

Activistul chinez orb Chen Guangcheng a declarat, la câteva ore după ce a plecat din ambasada americană, că se teme pentru viaţa sa şi că ar vrea să plece din China, relatează BBC. Chen a declarat că a părăsit ambasada după ce oficialii chinezi i-au ameninţat famiţia, rămasă în arest la domiciliu. În schimb, amabasadorul SUA la Beijing, Gary Locke, a indicat că Chen "nu a fost niciodată presat să plece". Întregul scandal afectează negocierile pe teme de comerţ şi securitate pe care le abordează cu guvernul chinez secretarul de stat Hillary Clinton, aflat la Beijing. Dacă iniţial Clinton îşi exprimase sprijinul pentru Chen, în debutul negocierilor nu a menţionat numele său. "Statele Unite consideră că niciun stat nu poate refuza drepturile universal care aparţin fiecărei fiinţe umane şi nu îi poate pedepsi pe cei care le exercită", a declarat Clinton.

Şi în trecut administraţia Obama a fost dispusă să ascundă sub preş problemele Chinei în privinţa drepturilor omului, de dragul înţelegerii pe problem "mai mari" precum Coreea de Bord, Iran sau sistemul financiar mondial, scrie BBC. Dar problema cea mare devine evoluţia sistemului politic din China, iar drepturile omului reprezintă un test crucial.

"Trebuie să gestionăm în mod adecvat diferenţele (n.r. între SUA şi China) şi să adâncim înţelegerea dintre noi pentru ca aceste diferenţe să nu submineze inteleresele mai mari dintre relaţiile Americano-chineze", i-a răspuns diplomatului american Hu Jintao, preşedintele chinez.
Oficialii chinezi au acuzat miercuri SUA că intervin în politica internă a Chinei şi au solicitat scuze din partea Americii pentru că l-a găzduit pe fugarul orb.
Chen Guangcheng a părăsit ambasada miercuri. A stat acolo o săptămână, după ce reuşise să fugă din satul său natal, unde se afla în arest la domiciliu. Avocatul său a precizat că acesta a părăsit ambasada doar după ce a primit asigurări că va fi în siguranţă.

Apoi însă, după ce a vorbit cu soţia sa, a declarat că vrea să părăsească China, deoarece drepturile şi siguranţa sa "nu pot fdi asigurate aici". "Aş vrea să îi spun preşedintelui Obama: vă rog, faceţi tot ce e posibil pentru a-mi scoate familia de aici", a declarat Chen la CNN.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Tonner, a explicat că ambasada a procedat corect în cazul activistului. "În niciun moment, niciun oficial american nu i-a vorbit lui Chen de ameninţări fizice sau legale la adresa soţiei şi copilului său şi nici oficialii chinezi nu au formulat ameninţări prin intermediul nostru", a explicat Tonner. Ambasadorul Locke, la rândul său, a exclus că s-ar fi făcut orice fel de presiuni asupra activistului. Mai mulţi oameni implicaţi în evadarea lui Chen au fost arestaţi sau au dispărut în ultimele zile, notează BBC.

Audiere în Congres

Totuşi, nici măcar Statele Unite nu sunt convinse de versiunea Departamentului de Stat. O comisie a Congresului american va organiza joi o audiere de urgenţă pe tema disidentului chinez Chen Guangcheng, a declarat preşedintele comisiei, Chris Smith. Mai mulţi membri ai unor asociaţii ale drepturilor omului vor fi interogaţi, deşi Congresul se află în acest moment în concediu parlamentar.

Smith, membru republican al Camerei Reprezentanţilor, a menţionat că o altă audiere va avea loc săptămâna următoare, atunci când vor fi invitaţi oficiali ai Departamentului de Stat să răspundă unor întrebări despre China în faţa unei comisii parlamentare executive.
"Se pare că se face un efort precipitat pentru a se rezolva această situaţie înainte de summit", a declarat Smith, făcând aluzie la dialogul strategic şi economic între Statele Unite şi China, ce se desfăşoară joi şi vineri, în Beijing.

Întrebat dacă crede că ambasada americană de la Beijing i-a cerut lui Chen să plece, Smith a răspuns: "nu ştiu dar i s-a spus cu siguranţă că nu va putea să-şi vadă soţia şi copii dacă nu va pleca".

"Vom pune întrebări (...) în speranţa că Departamentul de Stat va răspunde la ele", a adăugat Smith, reproşându-i cu precădere secretarului de Stat, Hillary Clinton, că nu s-a întâlnit direct cu Chen, în locul unui convorbiri telefonice.

Smith s-a declarat "dezamăgit" de preşedintele Obama care a refuzat să îşi exprime poziţia pe acest subiect în momentul în care a fost interogat de presă. "Ar fi trebui să scrie un paragraf sau două despre cât de mare este acest om (Chen)", a declarat Smith.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite