VIDEO Victimele accidentului nuclear de la Cernobîl au fost tratate în Cuba timp de 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuba a tratat pe gratis timp de 20 de ani circa 25.500 de victime din Ucraina, Belarusia şi Rusia ale catastrofei nucleare de la Cernobîl (Ucraina), din 1986, cea mai garvă din istorie, potrivit afirmaţilor autorităţilor de la Havana.

Majoritatea celor au beneficiat de îngrijire medicală specializată în Cuba sunt ucrainieni născuţi după accidentul de la 26 aprilie 1986. În totl, timp de 20 de ani, medicii cubanezi au tratat 25.457 de pacienţi afectaţi de cel mai amre accident nuclear din istorie. Infiormaţiile au fost prezentate de  Juan Medina, coordonatorul cubanez al programului de la Tarara, în apropiere de Havana, în prezenţa lui Leonid Kucima, fost preşedinte al Ucrainei în perioada 1994-2005.

Rusia şi Belarus au încetat finanţarea cestui program după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991.

Oficial, autorităţile cubaneze asigură toate cheltuielile medicale şi de cazare în centrul medical de la Tarara, la 20 de kilometri est de Havana, la malul mării, în timp ce cheltuielile de transport sunt suportate de statul ucrainean. Costul integral al proiectului nu a fost niciodată făcut public.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, în apropiere de Rusia şi Belarus, a explodat. Rezidurile radioactive aruncate în aer au acoperit întreaga Europă, însă cele mai afectate state au fost cele trei republici: Rusia, Belarus şi Ucraina. La faţa locului au fost trimise echipaje pentru astinge incendiu, însă fără nicio măsură de protecţie. Mii de "pompieri" care au curăţat perimetrul au murit. Oficial, în Ucraina 2,3 milioane de persoane au suportat consecinţele radioactivităţii crescute, care provoacă numeroase forme de cancer.

După trei ani de la explozie, erau primiţi la Tarara primii copii bolnavi, iar unii dintre ei, care au devenit adulţi, continuă să primească în continuare îngrijiri în acest centru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite