O nouă catastrofă naturală în Indonezia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La trei ani după devastatorul tsunami, indonezienii continuă să fie loviţi de catastrofe naturale Peste 130 de persoane au murit din cauza alunecărilor de teren provocate de ploile care

La trei ani după devastatorul tsunami, indonezienii continuă să fie loviţi de catastrofe naturale

Peste 130 de persoane au murit din cauza alunecărilor de teren provocate de ploile care s-au abătut în ultimele zile asupra insulei indoneziene Java. Un număr nedeterminat de persoane sunt date dispărute.

Echipele de salvare continuă să caute cadavrele victimelor înghiţite de prăbuşirile de teren ce au lovit două districte din partea centrală a insulei Java, miercuri dimineaţă.

Prăbuşirile de teren au ras de pe faţa pământului locuinţe şi au blocat drumurile de acces în zonă. Mii de persoane rămase fără locuinţă
s-au refugiat în clădiri oficiale şi lăcaşuri de cult transformate în adăposturi, unde au primit ajutoare trimise din Jakarta.

Potrivit directorului centrului de management al dezastrului din zonă, forţele de salvare folosesc "patru pompe de apă şi ţevi de plastic pentru a dispersa noroiul gros de cinci metri care acoperă cadavrele". Unul dintre drumurile de acces a fost deblocat pentru a permite excavatoarelor şi utilajelor grele să înainteze, dar echipamentele au rămas blocate în noroi după mai puţin de trei kilometri.

Aproximativ 130 de membri ai forţelor armate de elită indoneziene "Kopassus" au sosit ieri la faţa locului pentru a sprijini eforturile de salvare. Potrivit unui martor de la faţa locului, prăbuşirile de teren au creat senzaţia că e cutremur. "Deodată, am simţit cum casa începe să se clatine, şi am crezut că e cutremur. Când am ieşit afară, am văzut casele vecinilor acoperite de pământ".

Un oficial din Ministerul Sănătăţii de la Jakarta a declarat că în zonele calamitate au fost trimise cinci tone de mâncare instant şi biscuţi, 10 tone de mâncare pentru bebeluşi şi bărci de salvare.

Alunecările de teren sunt un fenomen obişnuit în Indonezia în sezonul ploilor, care începe în octombrie şi se încheie la sfârşitul lunii martie. În ultimele luni, ploile torenţiale au lăsat în urmă sute de victime în zone precum Aceh, Sumatra, Riau, Jambi, Gorontalo, Borneo şi Jakarta. Ecologiştii au avertizat că tăierile masive de păduri în cea de-a patra ţară ca populaţie din lume vor avea astfel de efecte dezastruoase. Autorităţile din Java Centrală susţin însă că despăduririle n-au nicio legătură cu tragedia de miercuri.

Un necaz nu vine niciodată singur

Şi ca şi cum Java nu fusese lovită destul de dezastru, în estul insulei inundaţiile au dus la prăbuşirea unui pod care a fost luat de ape. Circa 50 de persoane sunt date dispărute. "Este vorba doar de o estimare - mulţi oameni traversau podul în acel moment, potrivit martorilor oculari", a declarat un poliţist, citat de AFP.

"O echipă de intervenţie şi o unitate paramilitară încearcă să găsească supravieţuitori, dar căutările sunt dificile din cauza forţei curentului", a declarat aceeaşi sursă. Circa 2.000 de persoane au rămas fără locuinţe.
Clericul islamic Abu Bakar Bashir, care conduce o organizaţie ce militează pentru adoptarea legii Sharia, a declarat că "indonezienii sunt cei care atrag dezastrul asupra lor. Toate acestea (nenorociri) se întâmplă din cauza actelor imorale care au loc.

Oamenii ar trebui să-şi înveţe lecţia", a declarat el în faţa reporterilor. Bashir a stat în închisoare mai mult de doi ani pentru "conspiraţie" la comiterea atentatelor din 2002 din Bali, în urma cărora 202 persoane şi-au pierdut viaţa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite