VIDEO “Caţavencul” franţuzesc, incendiat pentru că a satirizat Islamul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe prima pagină a numărului de miercuri există o caricatură cu profetul spunând „100 de lovituri de bici dacă nu veţi muri de râs".

Redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo a fost distrusă în noaptea de marţi spre miercuri la Paris de un incendiu de origine criminală. Incendiul a fost declanşat cu ajutorul unui coctail Molotov, au anunţat surse din poliţia franceză, citate de AFP.

Charlie Hebdo a publicat miercuri un număr special în care analizează alegerile din Tunisia. Publicaţia s-a redenumit, pentru acest număr special „Sharia Hebdo" - o aluzie la faptul că partidul islamist Ennahda a câştigat alegerile din Tunisia şi că există temeri că fi instituită legea sharia). Iar pe profetul Mahomed a decis să îl facă „redactor şef", pentru acest număr şi pentru a „sărbători victoria" partidului islamist Ennahda. Pe prima pagină există o caricatură cu profetul spunând „100 de lovituri de bici dacă nu veţi muri de râs". Numărul a apărut exact în zilele în care a început pelerinajul la Mecca.

Şi site-ul publicaţiei a fost piratat. În loc de deschiderea obişnuită de site, apărea imaginea unei moschei şi mesajul „Niciun alt Dumnezeu în afară de Allah".

Nimeni nu ştia ce conţinea numărul

Incendiul a fost stins rapid, dar pagubele materiale sunt mari, iar materialul jurnalistic al publicaţiei a fost distrus. Deocamdată nu s-au făcut arestări, a mai indicat sursa poliţienească. Deocamdată, poliţia a explicat că ancheta va trebui să confirme motivul incendierii. El a fost însă dat de directorul publicaţiei, care a apreciat că incendiul are legătură cu redenumirea revistei în "Sharia Hebdo" pentru ediţia de miercuri.
„Pe Twitter, pe Facebook am primit multe scrisori de protest, ameninţări, insulte", pe care conducerea le va transmite poliţiei, a explicat Charb - directorul publicaţiei este cunoscut doar sub acest pseudonim.

„Am primit ameninţările înainte de apariţia numărului special. Nimeni nu a văzut ce conţinea. Cei care au declanşat focul nu au citit ce scrisesem, toţi îl puteau citi doar în dimineaţa de miercuri când era pus în vânzare. Oamenii au reacţionat violent în privinţa unui număr dezpre care nu aveau nici cea mai mică idee ce conţine, asta este cel mai aberant. Dacă musulmanii sau oricine are ceva de comentat în privinţa conţinutului Charlie Hebdo, să depună plângere", mai spune Charb, potrivit „Le Parisien".

„Nu era un număr contra musulmanilor"

“Caţavencul” franţuzesc, incendiat pentru că a satirizat Islamul



„Este incredibil, ne-au distrus munca, au incendiat tot ce am făcut. Este dificil. Publicaţia, în ciuda a ceea ce se spune, nu este contra musulmanilor, era conceput pentru a spune că putem râde de orice. Este cea mai bună dovadă a libertăţii şi democraţiei", explică şi autorul de cronici Patrick Pelloux.

“Caţavencul” franţuzesc, incendiat pentru că a satirizat Islamul

În 2005, publicarea unor caricaturi cu profetul Mahomed în cotidianul danez „Jyllands Posten" a stârnit reacţii extrem de dure. Autorul a fost ameninţat cu moartea, iar decizia ziarului (respectată de autorităţile daneze, ce au considerat-o un drept la libertatea de exprimare) a stârnit proteste dure în întreaga lume islamică. Caricaturile au fost considerate o blasfemie şi o jignire la adresa credinţei în islam. Cea mai controversată dintre caricaturi îl înfăţişează pe profetul Mohamed purtând un turban în forma unei bombe cu fitilul aprins.

VIDEO

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite