Extrema dreaptă din Germania organizează un concurs de caricaturi cu profetul Mahomed

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile germane se tem că iniţiativa ar putea declanşa o campanie de violenţe şi ar putea afecta interesele germane din străinătate.

O grupare de extremă-dreapta din landul german Renania de Nord-Westfalia a organizat un concurs de caricaturi a cărui temă va fi profetul Mahomed, scrie "Der Spiegel".
Autorităţile germane se tem că iniţiativa ar putea declanşa o campanie de violenţe şi ar putea afecta interesele germane din străinătate.

Ministerul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a avertizat că există riscul unei confruntări între salafişti şi extremiştii de dreapta, cu consecinţe greu de apreciat asupra siguranţei publice.
Organizaţia de extremă-dreapta Pro-NRW a anunţat că intenţionează să afişeze caricaturile în faţa a 25 de moschei din landul Rhenania de Nord-Westfalia. Pe 13 mai au loc alegeri în acest land.

Friedrich le-a spus parlamentarilor că această provocare deliberată ar inflama tensiunile şi ar putea conduce la confruntări între cele două grupuri, existând riscuri şi la adresa ambasadelor germane din străinătate. Ar putea avea de suferit şi companiile germane care operează în state islamice, aşa cum s-a întâmplat cu cele daneze în 2005, după publicarea caricaturilor cu Mahomed în cotidianul Jyllands Posten. Publicaţia a publicat o selecţie de caricaturi legate de Islam, selectate în urma unui concurs la care au participat caricaturişti din toată Danemarca.

Ministrul de Interne al landului, Klaus-Dieter Fritsche, a apreciat şi el că "aşa-numitul concurs de caricaturi este un gest menit să fie o provocare la adresa musulmanilor".

Deocamdată - depăşiţi numeric

Oficialul a precizat că a instruit poliţia să împiedice demonstranţii să ajungă foarte aproape de moschei.
O escaladare a tensiunilor pare cu atât mai probabilă cu cât grupările salafiste radicale din Germania au recurs şi ele la provocări în ultima vreme. Ultima a fost distribuirea gratuită a Coranului. Aceste grupări ar fi tentate să răspundă prin noi măsuri la acţiunile Pro NRW. Simptizanţii NRW au afişat deja caricature ale lui Mahomed la mitingurile ce au avut loc sâmbătă la Essen şi Gelsenkirchen. Circa 100 de simpatizanţi ai extremei drepte au participat la reuniune, dar au fost depăşiţi numeric de contra-manifestanţi. Nu au existat violenţe, scrie "Der Spiegel".

Poliţia a monitorizat ambele demonstraţii şi a fost atentă dacă respectivele caricaturi încalcă legea fundamentală a Germaniei. Constituţia spune că nu poate fi insultată o comunitate religioasă într-un mod care să reprezinţe o ameninţare pentru siguranţa publică. Forţele de ordine i-au împiedicat pe protestatari să ajungă în apropierea moscheilor, dar şi să afişeze caricaturile originale daneze. NRW a emis un comunicat duminică prin care informează că va contesta în justiţie interdicţia de a afişa caricaturile cu Mahomed. "Nu vom accepta această încălcare flagrantă a libertăţii de exprimare şi a expresiei artistice", a precizat Jörg Uckermann, vicepreşedintele Pro NRW.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite