Bulgarii, supăraţi foc pe “pretenţiile teritoriale ale României”. Comisia Europeană spune că asemenea dispute trebuiau rezolvate înainte de aderarea la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volen Siderov, liderul partidului bulgăresc Ataka (extremă dreapta) a criticat România pentru "pretenţiile teritoriale", printr-o declaraţie citită în Parlament, scrie "Focus News".

"Partidul Ataka se opune definitiv şi categoric pretenţiilor României referitoare la delimitarea platoului continental dintre cele state. "Insistăm ca Ministerul de Externe bulgar să reacţioneze imediat pentru a apăra interele naţionale ale Bulgariei. Consider că Parlamentul ar trebui să adopte o declaraţie asupra acestei chestiuni şi să reacţioneze imediat la pretenţiile nefondate ale României", a declarat Siderov. De asemenea, Coaliţia Albastră (coaliţie a partidelor de centru-dreapta) a cerut şefului Parlamentului, Tsetska Tsacheva, să intervină şi să organizeze o şedinţă extraordinară a Comitetului parlamentar pentru Ordine şi Securitate internă.

Presa din Bulgaria denunţă "pretenţiile teritoriale"

Presa bulgărească vorbeşte şi ea în termeni destul de duri despre declaraţiile lui Cristian Diaconescu. "România are apetit pentru apele bulgăreşti. Ieri, din senin, România a emis pretenţii teritoriale asupra graniţei pe Marea Neagră cu Bulgaria", scrie cotidianul bulgăresc "Standart".
Cotidianul citează declaraţiile lui Diaconescu, conform căruia în dispută se află 17 kilometri. Se pare că dorinţa lui Diaconescu de a clarifica disputea a fost provocată de descoperirea de zăcăminte de petrol şi gaze în acea zonă a platoului, scrie "Standart".
Porţiunea de platou continental din Marea Neagră aflată în dispută între România şi Bulgaria este situată într-o zonă prin care este proiectată trecerea conductei Southstream, au declarat, miercuri seară, pentru Mediafax, surse diplomatice.
Bulgaria s-ar afla în discuţii cu Exxon Mobil pentru concesionarea suprafeţei care se află în litigiu cu România pentru eventuale descoperiri de hidrocarburi, spun surse diplomatice citate de Hotnews. Sursele citate susţin că România va duce litigiul în faţa Curţii de la Haga dacă nu se va ajunge la o înţelegere la următoarea rundă de negocieri.

Comisia Europeană: problemele de acest fel trebuiau rezolvate înainte de aderare

Pe de altă parte, Comisia Europeană a avut o poziţie ambigură asupra problemei: în legătură cu declaraţii ministrulu român de Externe, Cristian Diaconescu, purtătorul de cuvânt al CE Peter Stano a apreciat că orice dispută teritorială cu state vecine ar fi trebuit rezolvată înaintea aderării la UE. Prin urmare, existenţa unei asemenea dispute astăzi între România şi Bulgaria "nu este acceptabilă", a indicat Stano, citat de "Focus News". Oficialul a declarat şi că, oricum, cooperarea regional e un aspect crucial al procesului de aderare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite