Război civil în Brazilia. Armata se luptă cu poliţia pe străzile din Salvador

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul Bahia din Brazilia şi în special capitala acestuia, Salvador (al treilea oraş ca mărime din Brazilia) par cuprinse de război civil: armata se luptă pe străzi cu poliţia, dar şi cu civilii care se solidarizează cu poliţiştii.

Conflictul a început în urmă cu o săptămână, când o treime din numărul total de poliţişti ai statului - 30.000 - au intrat în grevă, cerând salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă, relatează BBC. Treptat, protestul s-a radicalizat, iar numărul de infracţiuni comise în statul Bahia s-a dublat din cauză că poliţiştii nu şi-au mai făcut treaba. În urmă cu câteva zile, poliţiştii grevişti au luat cu asalt Parlamentul regional din Salvador, l-au "cucerit" şi s-au baricadat înăuntru, refuzând să iasă până când nu le vor fi satisfăcute revendicările.

Guvernul a decis să trimită în zona armata - atât pentru a asigura siguranţa publică, cât şi pentru a-I scoate pe poliţişti cu forţa din Parlament. Ciocniri dure au loc începând de ieri între poliţişti şi soldaţi. Armata îi arestează inclusiv pe cei care se solidarizează cu poliţiştii şi încearcă să pătrundă în sediul Legislativului, conform AP. Militarii trag cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene. Poliţiştii sunt, la rândul lor, înarmaţi.

Acuzaţii că poliţia ar comite crime şi jafuri

Circa 1.000 de soldaţi au înconjurată clădirea ocupată de poliţişti. Aceştia au reuşit să aresteze câţiva poliţişti. Oficialii guvernamentali îi acuză pe oamenii legii că au organizat găşti şi că au contribuit ei înşişi la creşterea numărului de infracţiuni, jefuind magazine şi stârnind panică în rândul populaţiei. Sunt acuzaţi şi că au secrestrat zeci de maşini de poliţie. Guvernatorul Jacques Wagner a declarat pentru presa braziliană că unii dintre aceşti poliţişti ar fi implicaţi chiar în câteva din crimele recent comise. Nu a fost însă formulată nicio acuzaţie oficială în acest sens. De la debutul grevei, marţea trecută, circa 90 de crime au fost comise în Salvador, un oraş de 2,7 milioane de locuitori.

Numărul infracţiunilor violente a scăzut după ce în oraş au descins 2.000 de soldaţi şi 600 de membri ai forţei poliţieneşti de elită (federală). Soldaţii patrulează pe străzi în vehicule blindate şi cu degetul pe trăgaci.

Poliţiştii nu s-au lăsat însă impresionaţi şi au promis că nu vor ceda lupta. Acum, au chiar mai multe revendicări. Solicită beneficii şi măriri de salariu de 30% care să le aducă cel puţin 350 de dolari suplimentar pe lună, dar şi promisiunea din partea guvernului că niciun poliţist grevist nu va fi concediat sau arestat. Guvernul oferă în schimb o creştere d e6,5% şi nici nu vrea să aducă de amnistiere.

Ambasada SUA din Brazilia e emis o alertă, sfătuindu-şi cetăţenii să stea departe de Bahia, chiar înainte de începerea celebrulu carnaval. În plus, Salvador va fi una din gazdele Campionatului Mondial de Fotbal din 2014, aşa că autorităţile au toate motivele să intervină în forţă şi să demonstreze că pot asigura securitatea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite