O văduvă bosniacă denunţă un gest făcut de Ratko Mladici, care înseamnă "îţi voi tăia gâtul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O văduvă bosniacă, Munira Subasici, care a asistat miercuri la deschiderea procesului pentru genocid al lui Ratko Mladici în faţa TPI, a povestit că fostul general sârb din Bosnia i-a adresat în cursul audierii un gest care înseamnă "îţi voi tăia gâtul", relatează AFP.

"La un moment dat, Mladici a privit spre public. Cred că ne-a recunoscut, pe noi femeile de la Srebreniţa, şi atunci a făcut un gest cu mâna la nivelul gâtului, care înseamnă îţi voi tăia gâtul", a declarat Subasici, preşedinta asociaţiei Mamelor de la Srebreniţa, din care fac parte femei ce au pierdut apropiaţi în masacrul comis în acest oraş din estul Bosniei de forţele generalului Mladici, în iulie 1995.

"Eu i-am făcut atunci un gest care simulează mâinile încătuşate. El a reacţionat dar nu am înţeles. Apoi am început să strigăm spre el, călău, măcelar, criminal!", a povestit Subasici.

O purtătoare de cuvânt a TPI, Nerma Jelacici, a declarat pentru agenţia oficială sârbă Tanjug că "a existat o comunicare între acuzat şi persoane din sală". "Dar nu pot confirma ce s-a întâmplat exact", a adăugat ea.

Subasici a adăugat că judecătorul a ordonat o pauză pentru a restaura calmul în sala de audieri a Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

"Judecătorul ne-a spus să nu-i acordăm atenţie. El i-a spus lui Mladici să se concentreze pe inculparea sa", a continuat Subasici, ai cărei fiu, soţ şi alţi 20 de membri ai familiei au fost ucişi la Srebreniţa, masacru pentru care este inculpat Ratko Mladici şi care a fost deja calificat drept genocid de justiţia internaţională.

Un jurnalist de la televiziunea publică bosniacă FTV, care se afla la tribunal, şi un alt participant la audiere au confirmat incidentul.

"El a făcut un gest cu degetul care înseamnă vă voi tăia gâtul din nou", a declarat pentru FTV Zijo Smajlovici, preşedintele organizaţiei neguvernamentale bosniece "Justiţie, pace şi retur".

"Este un criminal care nu se schimbă. Se vede asta în ochii lui. El nu regretă nimic. Dar slavă Domnului, acum este încarcerat şi nu mai este stăpânul vieţii şi al morţii", a adăugat Subasici.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite