800 de miliarde de euro: nota de plată anuală pentru bolile mentale ale europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o treime din europeni (38%) suferă de boli psihice şi nervoase, de la insomnie la Parkinson

Europa se confruntă cu o bombă cu ceas a afecţiunilor mentale, potrivit unui studiu citat de Reuters. Circa 165 de milioane de europeni suferă de o boală mentală, de la Alzheimer şi până la ceea ce le pare unora un moft - depresia. Pe lângă tulburările pe care le aduc, costurile acestor boli sunt uriaşe - costul lor anual a crescut în prezent la 798 de miliarde de euro. Ceea ce le transformă într-o "bombă cu ceas" politică, socială şi financiară, rezultă dintr-un studiu publicat azi de Consiliul European al Creierului (European Brain Council - EBC). Studiul se referă la ansamblul tulburărilor mentale - depresie, anxietate, insomnie, migrene, demenţă, boala Parkinson, atac cerebral etc.

Numărul acestor boli va creşte pe măsură ce creşte şi speranţa de viaţă a europenilor şi se va transforma "în cea mai mare provocare economică a sistemului de sănătate european". "Din cauza îmbătrânirii populaţiei europene, bolile degenerative precum Parkinson vor deveni tot mai frecvente, la fel şi anxietatea şi tulburările comportamentale", arată studiul.

Costurile totale, încă necunoscute

Suma la care se ridică acest cost anual al bolilor psihice - 798 de miliarde de euro (adică 1.550 de euro de cap de european) este dublă faţă de cea publicată în 2005 de acelaşi institut. există de asemenea şi costuri indirect, greu de calculat - pierderea productivităţii ori pensionarea anticipată.
Comparativ, costul anual al bolilor cardiovasculare este în Europa de 192 de miliarde de euro, iar cel al diferitelor tipuri de cancer - de până la 250 de miliarde de euro. Studiul a fost realizat nu numai pentru statele din Uniunea Europeană, ci pentru 30 de state europene.

Subfinanţarea şi fuga "creierelor", printre cauze

"Povara în creştere şi prin urmare şi costul în creştere al afecţiunilor creierului este o bombă cu ceas pentru economia şi societatea europeană", avertizează raportul la care au contribuit experţi din Marea Britanie, Germania, Italia, Suedia. Ei au solicitat o creştere substanţială a fondurilor pentru cercetare şi resursele necesare pentru a diminua problema.
Marile companii farmaceutice din Europa au renunţat să mai dea prea mulţi bani pentru cercetarea în domeniul neurologiei. Experţii dau vina pe reglementările foartre stricte ale UE în prvinţa medicamentelor ce au efect asupra sistemului nervos central. Alţii pe subfinanţare şi pe faptul că multe companii şi "creiere" din acest domeniu au migrat spre Statele Unite, China şi India. Toate aceste motive au dus la o stagnare a evoluţiei tratamentelor şi medicamentelor în cazul afecţiunilor psihice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite