Cei mai bogaţi suverani ai lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prestigioasa revistă americană "Forbes" dă publicităţii numele "capetelor încoronate" care deţin cele mai impresionante averi din lume Bhumibol Adulyadej, monarhul thailandez ajuns la

Prestigioasa revistă americană "Forbes" dă publicităţii numele "capetelor încoronate" care deţin cele mai impresionante averi din lume

Bhumibol Adulyadej, monarhul thailandez ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani, deţine locul întâi al topului, cu o avere estimată de 35 de miliarde de dolari.

În clasament se regăsesc 15 nume ale unor regi, regine, şeici şi prinţi, niciunul dintre aceştia nefigurând însă în topul anual al miliardarilor întocmit de aceeaşi publicaţie "Forbes", deoarece averile lor sunt ereditare.

La fel, bunurile monarhilor pot fi împărţite între membrii familiei sau destinate să garanteze temelia unui teritoriu.

După regele Thailandei, urmează câteva "capete încoronate" ale unor teritorii pline cu zăcăminte de petrol: şeicul Khalifa Ben Zayed Al-Nahyan, prinţ moştenitor al emiratului Abu Dhabi (la 60 de ani, are o avere de 23 de miliarde de dolari), regele Abdallah al Arabiei Saudite, 84 de ani, 21 de miliarde de dolari, urmat de sultanul Bruneiului, Haj Hassanal Bolkiah, care până la cei 62 de ani ai săi a reuşit să "strângă" 20 de miliarde.

La mică distanţă vine şeicul Mohammed ben Rashid Al-Maktum al Dubaiului, 58 de ani, cu o avere de proporţii ceva mai "reduse", respectiv 18 miliarde de dolari.

Cea mai mare parte a acestor "capete încoronate" sunt acţionari la fonduri suverane care au cumpărat zeci de societăţi occidentale.

Pe locul şase, un prinţ cu probleme

Hans-Adam II, prinţ al Liechtensteinului, acum în vârstă de 63 de ani, are o avere estimată la circa cinci miliarde de dolari. El a avut necazuri financiare recente, deoarece banca familială a făcut obiectul unei anchete, după ce serviciile secrete germane au intrat în posesia unor date bancare confidenţiale.
Prinţul mai posedă o colecţie de artă veche, mai multe palate în centrul Vienei şi 20.000 de hectare de teren în Austria.

Regina Elisabeta a II-a, "de-abia" pe locul 12

Din topul celor mai bogaţi monarhi fac parte şi două femei. Este vorba de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, 82 de ani, cu o avere de circa 650 milioane de dolari, şi regina Beatrix a Olandei, în vârstă de 70 de ani, aflată pe locul 14, cu 300 de milioane de dolari.

În clasament se regăseşte şi un personaj care "depăşeşte" şablonul monarhilor: este vorba de prinţul Karim Agha Khan (singurul care nu domneşte asupra unui teritoriu), liderul spiritual a 15 milioane de musulmani ismaelieni.

Averea acestuia este estimată la un miliard de dolari. Cel mai tânăr monarh este şi ultimul pe listă - regele Mswati al III-lea din Swaziland - care la 40 de ani are 200 de milioane de dolari.

Primii 15 suverani bogaţi ai lumii

1. Regele Bhumibol Adulyadej al Thailandei;

2. Şeicul Khalifa Ben Zayed (Emiratele Arabe Unite);

3. Regele Abdallah (Arabia Saudită);

4. Sultanul Hassanal Bolkiah (Brunei);

5. Şeicul Mohammed al-Maktum (Dubai);

6. Prinţul Hans-Adam II (Liechtenstein);

7. Şeicul Hamad bin Khalifa (Qatar);

8. Regele Mohammed al Marocului;

9. Prinţul Albert II (Monaco);

10. Sultanul Qaboos bin Said (Oman);

11. Prinţul Karim Agha Khan;

12. Regina Elisabeta a Marii Britanii (foto);

13. Şeicul Sabah al-Ahmad (Kuwait);

14. Regina Beatrix a Olandei;

15. Regele Mswati III (Swaziland).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite