Revoluţie în viaţa politică şi socială a Italiei : Biserica va fi şi ea taxată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului de miniştri din Italia, Mario Monti, a anunţat că va renunţa la exceptările fiscale de care se bucură Biserica italiană. Decizia reprezintă o adevărată revoluţie pentru Italia. Până acum, niciun guvern italian nu a îndrăznit să se atingă de privilegiile Bisericii.

Guvernul Mario Monti va impune impozit funciar asupra bunurilor Bisericii, relatează "Le Figaro". Monti şi-a anunţat intenţia într-o scrisoare trimisă vicepreşedintelui Comisiei Europene, Joaquin Almunia. Scrisoarea vine la răspuns la procedura de infringement iniţiată de Bruxelles în octombrie 2010 contra Italiei. Monti speră ca, astfel, Comisia să renunţe la acţiunea legală. Bruxelles-ul a primit vestea "cu satisfacţie", explicând că decizia marchează un progres substanţial. Guvernul de la Roma trebuie acum să traducă această intenţie printr-un decret care să fie supus votului Parlamentului.

Biserica nici măcar nu a fost anunţată, scrie cotidianul francez. A aflat de scrisoare în momentul în care a fost publicată pe site de preşedinţia Consiliului european.
În ciuda faptului că preşedintele episcopilor italieni, cardinalul Angelo Bagnasco, a declarat că Biserica va evalua "cu responsabilitate" orice măsură unilaterală a guvernului, alte poziţii ale membrilor clerului au fost mult mai dure.
Conferinţa episcopală a avertizat că va fi atentă la modul în care va fi formulat decretul.

Decizia reprezintă o adevărată revoluţie pentru Italia. Până acum, niciun guvern italian nu a îndrăznit să se atingă de privilegiile Bisericii. În 2005, Executivul lui Silvio Berlusconi a stabilit chiar prin lege regimul de exceptare fiscală al Bisericii, recunoscut până atunci doar tacit.

Decizia a fost una deosebit de dificilă pentru Monti şi echipa sa : premierul este un catolic practicant şi are în cabinet şase miniştri cu puternice vederi catolice. La învestitură însă, Monti a promis să lupta contra tuturor privilegiilor, pentru a face din Italia "o ţară normală".
O dată adotată, taxarea ar trebui să aducă la buget, conform estimărilor, între 700 de milioane şi un miliard de euro pe an.

Nu vor mai fi exceptate de la impozitul funciar decât locurile de cult în sensul cel mai strict : biserici, mânăstiri, oratorii şi oricărei activităţi care are scop nelucrativ. În schimb, va fi aplicat tuturor
activităţilor comerciale şi clădirilor precum hoteluri, dispensare, hanuri pentru tineri, centre de primire. Iar hoteluri mari din Roma nu se vor mai putea prevala de prezenţa unei capele în incintă pentru a fi exonerate de impozit, aşa cum se întâmplă în prezent.

Însă adevăratul patrimoniu al Bisericii italiene nici nu este cunoscut foarte exact. Conform diverselor estimări, Biserica posedă 90.000 de imobile, 9.000 de şcoli, 26.000 de structuri ecleziastice şi 5.000 de clinici şi alezăminte pentru odihnă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite