Traian Băsescu îi momeşte pe afaceriştii turci cu pământul nelucrat şi banii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele le-a prezentat oamenilor de afaceri turci opotunităţile din România. Preşedintele a avut parte şi de o surpriză la sfârşitul forumului de Istanbul. Vedeta Andreea Marin a apărut în sala unde era organizat forumul, spunând că se afla la Istanbul cu o acţiune caritabilă şi că a auzit că preşedintele este aici, motiv pentru care a venit să-l salute.

Preşedintele Traian Băsescu i-a invitat pe oamenii de afaceri turci să se uite cu atenţie la oportunităţile de investiţie din România. La agricultură, la procesarea alimentelor şi la privatizările pe care le face statul român. Şeful statului a dat ca exemple privatizarea centralei de la Rovinari şi imobilelele pe care le scoate la vânzare RAAPPS.

Într-un discurs ţinut la formul economic româno-turc, organizat marţi la Istanbul, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut oamenilor de afaceri turci să investească în România.

Şeful statului român le-a spus întreprinzătorilor turci să se uite cu atenţie la agricultură, unde într-un an cu producţie bună, o suprafaţă mare de teren a rămas neprelucrată. Să se uite la industria procesării alimentelor, pentru că românii nu pot prelucra întreaga cantitate de alimente, dar şi la turismul montan din România.

Cele trei milioane de hectare de pământ nelucrat, oportunitate de afaceri

,, Priviţi la agricultură. România a rămas cu 3 milioane de hectare nelucrate , România nu are capacitate să-şi procesesze popriile produse, priviţi cu multă atenţe la turismul montan", a spus Băsescu, amintind şi de RAAPPS care scoate la vânzare zeci de imobile.

Vilele demnitarilor comunişti, de vânzare

,Priviţi la Regia Protocului de Stat care scoate la vânzare locuri turistice, pe care le utilizau în regimul trecut înalţi demnitari ai statului", a spus şeful statului.

Cernavodă şi pentru turci

Preşedintele i-a mai informat pe oamenii de afaceri turci că statul român privatizează printre altele centrala de la Rovinari şi că în 2012-2013 vrea să înceapă construcţia celor 2 noi reactoare de la centrala Cernavodă. ,,Nu văd de ce Turcia nu ar fi interesată de această investiţie, de 10%, 20% sau chiar 30% (din acţiuni n.r)", a declarat Băsescu.

Bani UE pentru firme cu capital turcesc, înregistrate în România

El le-a mai amintit celor prezenţi la forumul de afaceri de la Istanbul că România are la dispoziţie fonduri europene. ,,Orice firmă cu capital turcesc înregistrată în Romînia poate accesa fonduri europene în sectoarele prioritare", a declarat preşedintele român, asigurând că piaţa românească este una stabilă. ,,România a trecut prin recesiune, a ieşit din recesiune şi sperăm să menţinem trendul de creştere de acum", a mai spus Băsescu.

Birocraţia românească le dă bătăi de cap transportatorilor turci

La acelaşi forum economic, oamenii de afaceri turci s-au plâns că transportatorii care tranzitează România au probleme cu birocraţia, că viza de muncă de numai un an este o problemă şi că ar fi nevoie ca autorităţile române să introducă o viză de cinci ani pentru oamenii de afaceri turci.

Plata TVA în avans

Preşedintele Băsescu a declarat că a primit o solicitare din partea unor antreprenori turci ca statul român să renunţe la plata TVA în avans. ,,Nu întrevăd o renunţare a plata TVA ân avans. Am avut cazuri când 10-15 camioane cu cu legume au intrat ân ţară, au vândut marfa, iar a doua zi firma dispărea, iar statul nu mai avea de la cine să recupreze banii. Există o tentaţie de evaziune fisacală", a explicat Băsescu. El a amintit că şi carnea de vită românească şi animalele vii au restricţii în Turcia, ,,deşi ştim că în UE sunt extrem de controlate". ,,României i se impun suprataxe la importurile de PVC, în condiţiile în care nu putem vinde la preţ de dumping", a mai spus Băsescu.

El a amintit şi de vulnerabilităţile pe care le ia în calcul statul român. ,,Băncile din România sunt foarte bine capitalizate (capital grec, turc, austriac). Problema cea mai mare pe care am putea-o avea este retragerea capitalui pentru consolidarea pieţei din ţările mamă", a spus Băsescu. A doua vulnerabilitate ar fi reducerea exporturilor româneşti în ţările europene, despre care previziunile economice nu dau veşti bune. Băsescu a amintit că în aceste vremuri Turcia şi România au doar de câştigat din parteneriate economice.

,,Probabil că 4-5 ani de acum încolo Europa va fi într-o situaţie de ieşire din criză sau în criză economică", a avertizat el.
Preşedintele a avut parte şi de o surpiză la sfârşitul forumului de Istanbul. Vedeta Andreea Marin a apărut în sala unde era organizat forumul, spunând că se afla la Istanbul cu o acţiune caritabilă şi că a auzit că preşedintele este aici, motiv pentru care a venit să-l salute.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite