SUA şi Rusia, aproape de semnarea unui nou tratat pentru dezarmare nucleară la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova şi Washingtonul ar putea semna, la Kiev, un nou tratat pentru dezarmare nucleară, scrie cotidianul rus Kommersant, citat de AFP.

Potrivit unei surse din Ministerul rus de Externe o astfel de propunere a fost lansată de preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, în cursul întâlnirii sale din 5 martie cu omologul său rus Dmitri Medvedev.

Directorul adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Anna Gherman, a confirmat informaţia. "Cred că este o idee foarte interesantă. În plus, partea rusă o priveşte cu interes", a spzs Gherman, citată de Kommersant.

Publicaţia rusă atrage atenţia că o astfel de decizie va fi luată în urma negocierilor dintre ministrul ucrainean de externe, Konstantin Grişcenko, şi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care se întâlnesc astăzi la Moscova.

Semnarea unui nou tratat a fost deja anunţată de preşedinţii rus şi american Dmitri Medvedev şi Barack Obama. Noul document vine să înlocuiască START 1, încheiat în 1991 şi care a expirat în 5 decembrie 2009.

Negocierile au durat mult şi au fost unele destul din complicate din cauza neînţelegerilor pe mai multe teme esenţiale, precum proiectul american de apărare anirachetă din Europa de Est, în cadrul căruia România va găzdui interceptori.

Tot despre semnarea unui nou tratat privind dezarmarea nucleară va discuta şi secretarului de stat american Hillary Clinton cu oficialii ruşi în cadrul vizitei la Moscova din 18 şi 19 martie. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat deja că noul acord ar trebui să fixeze, într-o "formă cu caracter juridic obligatoriu", o legătură "între armele ofensive şi defensive", o aluzie la proiectul american de scut antirachetă care provoacă din nou controverse în Rusia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite