UPDATE Un avion al ONU s-a prăbuşit în Congo: 32 de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion al Misiunii ONU în Republica Democratică Congo (MONUSCO) s-a prăbuşit luni după-amiază în cursul aterizării pe aeroportul din Kinshasa, cel puţin 32 de persoane fiind ucise.

UPDATE 09.52 O singură persoană din 33 a supravieţuit, potrivit ONU. Accidentul s-a produs când pilotul a încercat să aterizeze, în condiţii de ploaie puternică, în capitala congoleză. Avionul, de tip Fokker 100, înmatriculat UN 834, care asigura legătura între Goma (Provincia Nord-Kivu, est) şi Kinshasa, via Kisangani, capitala Provinciei Orientale (nord-est), s-a rupt în mai multe bucăţi. Este un accident care s-a produs din cauza ploii. Avionul s-a dislocat complet. O parte a cabinei a rulat, în gol, pe 800 de metri, provocând un incendiu.

Ce a fost luni seară:

UPDATE 19.36 Un oficial congolez a declarat că numărul morţilor a trecut de 20, potrivit Reuters.

Accidentul s-a produs la scurt timp după ora locală 14.00 (16.00, ora României), când pilotul a încercat să aterizeze, în condiţiile în care în capitala R.D. Congo ploua torenţial. Cel puţin şase cadavre au fost retrase din epava avionului prăbuşit, a declarat anterior un jurnalist de la AFP.

Potrivit jurnalistului AFP, avionul s-a rupt în bucăţi pe pista de aterizare. Nici o sursă din cadrul MONUSCO nu a putut fi contactată imediat pentru a furniza detalii despre această prăbuşire, într-o ţară în care accidentele aviatice sunt frecvente.

Cauzele prăbuşirii avionului nu sunt cunoscute pentru moment. De asemenea, nu erau disponibile informaţii nici despre tipul avionului, care venea din oraşul Kisangani, capitala provinciei Orientale (nord-est), nici despre numărul pasagerilor de la bord.

Acesta este primul accident în care este implicat un avion ONU în R.D. Congo, de la începutul Misiunii sale, în 1999, în această ţară în care organizaţia dispune de o flotă de peste zece avioane, în general în stare bună, care efectuează legături locale.ONU dispune în R.D. Congo de una dintre cele mai importante misiuni de pace ale sale din lume. MONUSCO asigură transportul personalului său în ţară, dar şi al jurnaliştilor şi membrilor ONG-urilor locale şi internaţionale. ONU dispune, în R.D. Congo, de una dintre cele mai importante misiuni de pace ale sale din lume, în această ţară vastă din Africa Centrală, cu o suprafaţă de cinci ori mai mare decât a Franţei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite