Un australian, pe urmele lui Ginghis Han

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de trei ani, Tim Cope a parcurs 10.000 de km, într-o călătorie din Mongolia până în Ungaria O expediţie temerară, efectuată de un australian, în vârstă de numai 28 de ani.

Timp de trei ani, Tim Cope a parcurs 10.000 de km, într-o călătorie din Mongolia până în Ungaria

O expediţie temerară, efectuată de un australian, în vârstă de numai 28 de ani. Odiseea lui Tim Cope, supranumită "Pe urmele lui Ginghis Han", a început în urmă cu trei ani şi s-a încheiat weekendul trecut. Cope a făcut drumul numai pe cal, precum odinioară a parcurs acelaşi traseu legendarul conducător mongol. Australianul a povestit, la sosire, peripeţiile prin care a trecut.

Originar din Gippsland, o regiune din sud-estul Australiei, Tim Cope s-a hotărât să facă marea călătorie pentru a aduce omagiu nomazilor din Asia centrală, care, de-a lungul secolelor, au dat năvală spre vest pentru a cuceri Europa.

În final, aventurierul a sosit - sâmbătă - la Opusztaszer, la circa 140 de kilometri sud de Budapesta, unde - în secolul al XI-lea - şefii triburilor maghiare venite din Asia centrală s-au întâlnit pentru a-şi împărţi pământurile. "Sunt foarte fericit să fiu aici", a comentat el, înconjurat de partenerii de drum - un câine şi trei cai. În total, Cope s-a folosit de 13 cai şi o cămilă pe parcursul călătoriei. "Nu credeam că voi mai ajunge vreodată la destinaţie".

O călătorie-maraton cu peripeţii

Dar, pentru tânărul călător, "adevăraţii eroi" ai odiseii sunt cei care i-au deschis porţile pe parcursul călătoriei, de la plecarea din Mongolia (care a avut loc în iunie 2004), trecând prin Kazahstan, sudul Rusiei, Ucraina, şi până în Ungaria. El a beneficiat de amabilitatea oamenilor în drumul său. A dormit în cortul propriu, dar jumătate din nopţi a fost găzduit la ferme, în colibe sau iurte. În schimb, Tim a oferit cadouri aduse din Australia şi fotografii.

Călătoria-maraton, pe urmele avarilor, mongolilor şi hunilor, a durat mai mult decât a prevăzut. "Dunărea marchează stepele eurasiene, a observat Cope, de aceea, Opusztaszer este locul ideal pentru a încheia simbolic şi geografic acest periplu". Printre problemele deosebite pe care le-a avut de trecut s-au numărat: vindecarea câinelui care l-a însoţit, cu ouă crude şi votcă, şi alungarea lupilor, care l-au înconjurat într-o noapte, de care abia a scăpat.

Unul dintre cei mai mari cuceritori din istorie

Ginghis Han (Temüüdschin, "Întemeietorul") a fost unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile. El a cucerit o mare parte din Asia şi a pus temeliile Imperiului Mongol. S-a născut în anul 1162 şi a fost conducătorul mongolilor Yakka. A pornit să cucerească, mai întâi, triburile vecine, apoi China, continuându-şi cursa spre vest pentru a-şi construi un mare imperiu. În majoritate, ţările lumii îl consideră un cuceritor nemilos şi un războinic sângeros. Mongolii îl venerează ca pe un zeu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite