Un astrolog, arma secretă împotriva lui Hitler

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi spioni britanici considerau că "vizionarul", care-şi spunea Noul Nostradamus, era un şarlatan În dorinţa de a pătrunde în mintea imprevizibilă a lui Adolf Hitler, liderii

Mulţi spioni britanici considerau că "vizionarul", care-şi spunea Noul Nostradamus, era un şarlatan

În dorinţa de a pătrunde în mintea imprevizibilă a lui Adolf Hitler, liderii serviciilor secrete britanice au angajat un astrolog în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe lângă misiunea de a "citi gândurile" liderului nazist, "vizionarul" trebuia să întreacă predicţiile astrologilor inamicului, potrivit unor documente secrete, recent declasificate.

Astrologul Louis de Wohl i-a convins pe oficialii militari britanici că le-ar putea fi util pentru a prevedea acţiunile lui Hitler. Până la sfârşitul războiului, el a devenit "profetul Londrei", după cum a fost numit de către presă mai târziu.

Acest lucru s-a aflat în 1952, când De Wohl a publicat o autobiografie în care s-a autointitulat "Noul Nostradamus". Dar documentele date publicităţii de Arhivele Naţionale britanice, după o jumătate de veac, arată că mulţi spioni britanici nu-l simpatizau deloc, considerându-l "un şarlatan" şi "un impostor".
În pofida reticenţei lor, astrologul a primit un apartament în partea de vest a Londrei, unde spunea că are un Laborator de Cercetări Psihologice. În 1941, De Wohl a fost trimis într-o misiune de propagandă în SUA.

La acea vreme, Washingtonul avea încă o poziţie de neutralitate. Astrologul a oferit presei americane o scrisoare în care a prezis dispariţia lui Hitler în maximum un an. "Vizita a fost un succes", a recunoscut un spion britanic.

Pretindea că este descendent al poetului Heine

În consecinţă, De Wohl a primit rangul de căpitan în armata Marii Britanii. Născut la Berlin, la 24 ianuarie 1903, din părinţi unguri, Lajos Mucsinyi Wohl, pe numele său adevărat, a scris romane uşoare până în 1935, când a emigrat în Marea Britanie, unde s-a dat drept astrolog.

Pretindea că este descendent al poetului german Heine şi al baronului Dreyfus, sau chiar un apropiat al familiei Rothschild. Soţia sa, Alexandra, a plecat în Chile, unde se dădea drept prinţesă româncă. Deoarece i-a indus în eroare că ar fi fost obsedat de astrologie, agenţiile de informaţii britanice nu l-au mai folosit şi au decis să-l ţină sub supraveghere. Unul dintre astrologii dictatorului, Karl Ernst Krafft, a sfârşit în lagărul de la Buchenwald.

"Convingerea" ambasadorului român

Potrivit BBC, De Wohl (foto) l-ar fi determinat pe ambasadorul român la Londra, Viorel Virgil Tilea, să ceară azil politic în Marea Britanie. Tilea ar fi avertizat Ministerul britanic de Externe cu privire la existenţa unei ameninţări germane la adresa României.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite