FOTO Taifunul Talas din Japonia, bilanţ nou: 37 de morţi, peste 50 de dispăruţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taifunul Talas a provocat moartea a cel puţin 31 de persoane şi dispariţia a peste 50 în vestul Japoniei, regiune afectată de ploi abundente şi rafale violente de vânt.

UPDATE 19.00 Echipele de intervenţie au reluat luni căutările în Japonia după trecerea taifunului Talas, care s-a soldat cu cel puţin 37 de morţi şi peste 50 de dispăruţi în vestul ţării, au anunţat presa şi autorităţile. Acest ciclon este cel mai mortal din Japonia după cel din octombrie 2004, care s-a soldat cu aproape o sută de morţi.

"Ne străduim să aducem situaţia sub control. Electricitatea este întreruptă şi distrugerea drumurilor împiedică vehiculele noastre să intre în zonele sinistrate", a explicat un reprezentant al pompierilor din oraşul Tanabe, din prefectura Wakayama (centru-vest), cea mai afectată de taifun.

La Nachikatsuura, un pod feroviar a fost luat de ape, imaginile prezentate de televiziuni arătând copaci rupţi, case distruse şi maşini izbite de ziduri. Primarul acestei localităţi, Shinichi Teramoto, în vârstă de 58 de ani, a plătit un tribut greu în timp ce conducea pe teren operaţiunile de intervenţie: casa sa a fost inundată, iar soţia şi fiica sa de 24 de ani au fost date dispărute, chiar în ziua logodnei tinerei.

Cadavrul tinerei a fost găsit duminică, dar soţia sa era încă dispărută. "Am văzut corpul neînsufleţit al fiicei mele. Singurul lucru pe care l-am putut face a fost să rămân lângă ea jumătate de oră", a declarat Teramoto într-un interviu acordat televiziunii publice NHK.

Ştirea iniţială:

Talas a atins Japonia la finalul săptămânii şi înregistra rafale de vânt de peste 100 de kilometri pe oră. A provocat ploi puternice care au cauzat ieşirea din albie a mai multor râuri ce au generat alunecări de teren pe insula Shikoku şi în vestul Honshu.

Guvernul a înfiinţat echipe de urgenţă pe măsură ce bilanţul taifunului, unul dintre cele mai violente din ultimii ani, a crescut. Mii de persoane sunt izolate, iar starea drumurilor îngreunează sosirea echipelor de intervenţie.

Cel puţin 26 de persoane au fost ucise, peste 50 sunt date dispărute iar 3.600 sunt izolate din cauza alunecărilor de teren sau prăbuşirii podurilor. Prefecturile Wakayama şi Nara au fost cele mai afectate.

Potrivit BBC News, agenţia de gestionare a incendiilor şi catastrofelor din Japonia a emis ordine de evacuare ce vizează teritorii cu 460.000 de locuitori.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite