Ce-şi doresc cei mai bogaţi chinezi? Să scape din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milionarul chinez Su vrea să plece din China ca să mai aibă un copil şi să scape de cenzura comunistă. Ca el mai sunt zeci de mii.

"În China, nimic nu este al tău. Dacă vrei să îţi cumperi o casă nu poţi. O cumperi, dar peste 70 de ani revine statului", a spus Su, afacerist din Beijing care a vorbit cu Associated Press cu o condiţie: să i se spună doar prenumele.

Lui Su i-e frica de reacţia oficialităţilor. Guvernul comunist chinez cenzurează orice şi pe oricine este împotriva doctrine partidului. "Politica este un subiect foarte sensibil. Toată lumea ştie asta. Afară e libertate", spune el.

Afaceristul priveşte cu speranţă către ziua în care va pleca. Motivele: trebuie să aibă grijă ce vorbeşte în China şi vrea să aibă un al doilea copil, lucru condamnat în China cu o amendă care poate ajunge până la 40.000 de dolari pe an pentru fiecare copil.

Libertate

Cei mai bogaţi chinezi investesc masiv în străinătate ca să-şi ia un paşaport străin şi să primească o şansă să scape definitiv din China. Bogaţii Chinei au investit în afară peste 564 de miliarde de dolari. Cea mai populară destinaţie pentru chinezi este Statele Unite. Din cei 20.000 de milionari chinezi, 27% au emigrat deja iar alţi 47% vor să o facă.

"Dacă apar probleme politice sau schimbări dramatice bruşte în China, ai un paşaport străin. Este ca o plasă de siguranţă".

Leo Liu, de la un birou de consultanţă pentru emigranţi, spune că principalul motiv pentru care chinezii vor să plece este educaţia copiilor şi sistemul medical.

Bogaţii Chinei

China, economia cu cel mai rapid ritm de creştere din lume, a avut anul trecut 502.000 de milionari, iar investiţiile de stat şi private au contribuit în trimestrul al doilea la un ritm de dezvoltare de 9,5%.

Numărul miliardarilor chinezi a crescut în 2011 de la 189 la 271. Cei mai bogaţi oameni de afaceri sunt în construcţii, sectorul imobiliar şi comerţ en-detail.

Cel mai bogat este Liang Wengen, cofondator al companiei Sany, cu o avere estimată la 11 miliarde de dolari, după ce în 2010 a ocupat locul al patrulea. Fostul lider, Zong Qinghou de la Wahaha (băuturi răcoritoare) se află pe locul doi, cu 10,7 miliarde de dolari, în timp ce poziţia ultimă a podiumului îi revine lui Robin Li, cofondatorul motorului de căutare Baidu, cu 8,8 miliarde de dolari.

image

La începutul anul 2011, economia Chinei a depăşit SUA şi a devenit cel mai mare producător de bunuri din lume.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite