VIDEO Vestul Chinei, zguduit de un cutremur de 7,1 grade: 400 de persoane au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea de 6,9 grade a lovit vestul Chinei, în provincia Qinghai. Cel puţin 400 de persoane au murit şi peste 10.000 sunt rănite, după cum informează agenţia China Nouă şi AFP. Numărul victimelor este aşteptat să crească.

UPDATE Nou bilanţ: Peste 10.000 de răniţi

Potrivit publicaţiei Wall Street Journal, numărul persoanelor rănite a urcat la peste 10.000.

UPDATE 11.40 Bilanţul cutremurului produs miercuri dimineaţa în provincia Qinghai din nord-vestul Chinei a ajuns la 400 de morţi şi 8.000 de răniţi, relatează China Nouă, citată de AFP.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,9 potrivit institutului american de geofizică USGS şi de 7,1 potrivit autorităţilor chineze din domeniul seismologic, s-a produs miercuri dimineaţă, fiind urmat de trei replici, cea mai puternică având magnitudinea de 5,8.

UPDATE 8.30 Cutremurul produs miercuri în provincia izolată Qinghai, din nord-vestul Chinei, a provocat moartea a aproximativ 300 de persoane şi rănirea altor 8.000, potrivit unui nou bilanţ anunţat de presa oficială, relatează AFP.

Cutremurul a fost înregistrat la ora locală 07.49 (02.49, ora României), la 380 de kilometri sud/sud-est de oraşul Golmud şi la o adâncime de 46 de kilometri, conform USGS, care a precizat că acesta a fost urmat de trei replici, dintre care cea mai mare a avut magnitudinea 5,8.

UPDATE 7.50 "Au fost trimişi militari pentru a salva oamenii îngropaţi sub dărâmăturile caselor", a declarat un oficial local, Huang Limin, citat de China Nouă. Numeroase case s-au prăbuşit, străzile au fost blocate de alunecările de teren şi telecomunicaţiile sunt dificile după cutremurul cu magnitudine de 6,9, potrivit institutului american de geofizică USGS, şi 7,1 potrivit institutului chinez de seismologie.

Cel mai puternic cutremur din China din ultimii ani este cel cu magnitudinea de 8, din mai 2008, soldat cu moartea a cel puţin 87.000 de morţi sau dispăruţi, în provicia Sichuan, situată la mică distanţă de zona afectată de cutremurul de miecuri.

UPDATE 7.30 Autorităşile din localităţile afectate de cutremur au recunoscut că se confruntă cu două mari probleme: lipsa corturilor medicale şi a medicamentelor. "Sunt foarte mulţi răniţi. Pretutindeni poţi vedea oameni care au nevoie de asistenţă însă, la această oră, nu dispunem de corturi, medicamente şi personal medical calificat pentru a face faţă aşa cum trebuie problemelor cu care ne confruntăm", a precizat un oficial al prefecturii din Yushu, citat de China Nouă.

Epicentrul seismului a fost în satul Rima, la aproximativ 50 de kilometri vest de Jiegu, localitate în care se află sediul guvernului Yushu şi prefectura acestei zone, după cum informează sursa citată. Cutremurul a avut loc în provincia Qinghai, într-o zonă aflată la altitudine, în apropierea Tibetului. 67 de persoane au decedat în urma seismului, însă numărul morţilor ar putea creşte în următoarele ore.

image

UPDATE 7.10 Peste 85% din casele situate în localitatea Jiegu Township, oraş aflat lângă epicentrul cutremurului din China, s-au prăbuşit miercuri dimineaţă, după cum anunţă Zhuohuaxia.

Străzile din Jiegu Township sunt pline de oameni panicaţi, după cum informează sursa citată. Conform Xinhua, pe străzi se află foarte multe persoane rănite, pline de sânge, care trebuie transportate de urgenţă la spitalele din apropiere.

Un oficial al prefecturii din Jiegu Township a spus că  "în peretele Hotelului Yushu a apărut un fel de crater enorm, iar mai multe clădiri în care se aflau birouri guvernamentale se află la pământ".

UPDATE 6.55 Mai mulţi copii sunt blocaţi sub dărâmăturile unor şcoli prăbuşite în urma cutremurului de miercuri din China, soldat cu moartea a cel puţin 67 de persoane, au declarat surse din echipele militare de intervenţie trimise la faţa locului, relatează China Nouă, în pagina electronică.

Mai mult de 85 la sută dintre locuinţele aflate în apropierea epicentrului s-au prăbuşit, au declarat reprezentanţi ai administraţiei locale, citaţi de China Nouă.

UPDATE 6.15 Cel puţin 67 de persoane au murit, miercuri, în nord-vestul Chinei, în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,9, a anunţat agenţia China Nouă, citată de AP.

Cutremurul a avut loc în provincia Qinghai, într-o zonă aflată la altitudine, în apropierea Tibetului, iar China Nouă a precizat că "multe alte persoane" sunt prinse sub dărâmături.

UPDATE 6.05 Cutremurul s-a produs la ora locală 7.49 (2.49 ora României). Epicentrul a fost localizat la sud-est de Golmud, unul din marile oraşe ale provinciei Qinghai, la o adâncime de 47 de kilometri, şi a fost urmat de două replici, cu magnitudine de peste 5 pe scara Richter.

Mai citiţi şi:

Lanţ de cutremure între Mexic şi SUA

Seism de magnitudine 6,2 în Insula indoneziană Sulawesi

Institutul de geofizică american USGS a estimat magnitudinea la 6,9, în timp ce autorităţile chineze au apreciat că seismul a avut o magnitudine de 7,1.

Până în prezent, nu au fost raportate pierderi de vieţi omeneşti, potrivit AP.

Epicentrul seismului a fost localizat la sud est de Golmud, un oraş mare din Qinghai, la o adâncime de 47 de kilometri.

În urma unui cutremur de 7,9 grade din 2008, în provincia Sichuan, aproape 90.000 de persoane au murit sau au dispărut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite