Închişi într-un sat care nu există pe hartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din satul Dragonul Albastru, din nord-estul Chinei, îşi strâng recolta în această perioadă a anului. Organizaţi în echipe, pe parcelele lor, scormonesc până la ultima legumă în pământ şi o aruncă în remorcile tractoarelor care aşteaptă să se umple. Este o imagine obişnuită din această lună, în satele din China. Dar acesta nu este un sat ca oricare altul. El a fost şters de autorităţi din documente şi nu mai

Niciunul din zecile de locuitori din satul Dragonul Albastru nu are carte de identitate, care l-ar putea ajuta să călătorească şi să muncească în alte părţi. "Îmi vreau identitatea înapoi. Guvernul a promis că va rezolva această problemă, dar nu s-a preocupat niciodată de soarta noastră", spune un fermier.

Problemele acestor locuitori datează de cel puţin un deceniu, când autorităţile au construit un rezervor pe pământul lor natal, unde sunt ridicate mai mult de 200 de locuinţe. Acest rezervor a fost făcut pentru a oferi rapid apă potabilă oraşului Harbin, renumit pentru expoziţiile de sculpturi de gheaţă în timpul iernii.

Sătenii spun că nu au primit niciun fel de compensaţie pentru a pleca de acolo şi a trăi pe pământuri învecinate.

Povestea lor este auzită din ce în ce mai des în China, unde agricultorii sunt "măturaţi" de pe pământurile lor, în goana pentru dezvoltarea economică. Însă povestea celor din Dragonul Albastru are un final aparte. Rezervorul a fost construit fără autorizaţie de un grup de cetăţeni în colaborare cu atorităţile, iar sătenii s-au împotrivit. Acum îşi primesc pedeapsa pentru acţiunile lor.

Fără actele de identitate, sătenii trăiesc ca într-o închisoare. Mamele care au născut nu pot să-şi certifice copii, nu pot să-i trimită la şcoală, iar adulţii nu pot să plece să muncească în altă parte. "Când se nasc, când cresc, când merg la şcoală, se căsătoresc, îşi găsesc de lucru, nu există nicio cale de a demonstra că ei există", a spus o localnică. "Încearcă să ne forţeze mâna, dar noi n-am făcut nimic greşit. Guvernul nu ne poate spune că trebuie să părăsim pământul şi să plecăm", adaugă soţul ei.

Reporterul BBC a contactat autorităţile din Harbin, care au declarat că sunt "pe deplin conştienţi de problemă şi că sătenilor li s-au dat o mulţime de bani ca să plece, iar în ciuda acestui fapt, ei s-au întors ilegal pe terenurile lor".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite