VIDEO Premierul turc despre Ierusalim: "Este o nebunie ce cred evreii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayip Erdogan
Recep Tayip Erdogan

Prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a răspuns sâmbătă, în deschiderea summitului arab din Libia, pretenţiilor Israelului asupra Ierusalimului.

"Ierusalimul este mândria lumii musulmane şi nicio atingere adusă de evrei Ierusalimului şi locurilor musulmane nu poate fi acceptată. Israelienii au spus că Ierusalimul unificat este capitala Israelului. Este o nebunie şi acest lucru nu ne angajează absolut deloc", a declarat Erdogan, citat de AFP.

Declaraţia vine după ce Obama l-a umilit marţi, la Casa Albă, pe premierul Israelului.

Ierusalimul de est, anexat de Israel în 1967, se află în centrul conflictului israeliano-palestinian: palestinienii vor să stabilească acolo propria capitală, israelienii consideră întregul oraş drept capitala lor "eternă şi indivizibilă". Comunitatea internaţională nu recunoaşte anexarea de către Israel a Ierusalimului de Est, cucerit în timpul "războiului de şase zile" din 1967.

Premierul Israelului, Benyamin Netanyahu a declarat: "Ierusalimul nu este o colonie, ci capitala Israelului. Poporul evreu a construit Ierusalimul în urmă cu 3.000 de ani şi poporul evreu construieşte Ierusalimul de azi. Ierusalimul nu este o colonie. Este capitala noastră şi continuăm politica urmată de toate Guvernele aflate la putere în Israel după 1967. Vom continua să construim la Ierusalim, aşa cum am făcut în ultimii 42 de ani".

Media israeliene au anunţat la începutul săptămânii că primăria Ierusalimului a aprobat construirea a 20 de locuinţe pe locul unui hotel palestinian, în zona arabă a oraşului. Proiectul imobiliar aparţine unui magnat american de origine israeliană, Irving Moskowitz, finanţatorul mai multor organizaţii ultranaţionaliste menite să încurajeze instalarea israelienilor în cartiere arăbeşti.

Răzvan Sibii, conferenţiar la Universitatea Massachusetts Amherst a făcut o analiză a mizei pe care o au coloniile evreieşti. Citiţi aici analiza.

Răzvan Sibii
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite