Ucraina a acceptat un observator internaţional la procesul Iuliei Timoşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile ucrainene au acceptat trimiterea unei personalităţi "recunoscute internaţional" pentru a observa procesul de recurs al opozantei Iulia Timoşenko, a anunţat miercuri preşedintele Parlamentului European Martin Schulz, înainte de începerea summitului european la Bruxelles, relatează AFP.

Schulz a precizat că a primit o scrisoare a premierului ucrainean Mikola Azarov în care acesta accepta această cerere precum şi posibilitatea extinderii echipei medicale care se ocupă de fosta prim ministru, îngrijită la Harkiv.

Schulz a adăugat că a început consultări pentru a alege această personalitate, în cursul unei conferinţe de presă cu şeful guvernului polonez Donald Tusk, informează Mediafax.

Acuzaţiile de abuzuri asupra lui Timoşenko afectează în prezent relaţiile dintre Kiev şi UE cu câteva zile înainte de debutul campionatului de fotbal Euro 2012, prevăzut să se desfăşoare de la 8 iunie la 1 iulie, unde Ucraina este coorganizator alături de Polonia.
Harkiv, oraşul unde este deţinută Timoşenko, este unul dintre cele patru oraşe gazdă ucrainene.

Comisia Europeană şi-a anunţat intenţia de a boicota meciurile organizate în Ucraina iar câţiva lideri UE intenţionează să facă la fel.

Donald Tusk a spus că speră că aceste concesii ale autorităţilor ucrainene vor permite calmarea spiritelor şi evitarea acestui boicot politic al întâlnirii sportive. "Sper că în această seară (în timpul summitului) vom avea confirmarea că Euro 2012 va fi acceptat de toţi colegii mei".

Premierul polonez a fost indignat de apelurile la boicot al Euro 2012. "Nimeni să nu întrerupă evenimentul. Am depus prea mult efort şi prea mulţi bani", a declarat acesta.

"Suntem foarte angajaţi în acest proiect pentru dezordinea politică de azi. Nu vreau să susţin pe cei care caută să izoleze Ucraina de Europa printr-un zid, fie ei ucraineni, anumiţi polonezi sau persoane din afara celor două state", a explicat acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite