Controversă: pozele unui soldat israelian lângă deţinuţi arabi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost soldat israelian a publicat pe reţeaua de socializare Facebook două poze, făcute în Fâşia Gaza, în care stă lângă prizonieri palestinieni care au ochii acoperiţi şi mâinile legate.

Armata israeliană (IDF) a criticat "comportamentul ruşinos" al lui Eden Aberjil, tânăra care a publicat fotografiile, grupurile palestiniene au zis că imaginile arată "mentalitatea ocupatorului" şi pe Facebook o pagină intitulată "O urîm pe Eden Aberjil" are peste 1.500 de fani.

Eden Aberjil, din oraşul israelian Ashdod, a publicat fotografiile la începutul lunii august, cu titlul "Armata, cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea". Fostul militar a făcut pozele în Făşia Gaza, într-o bază a armatei, palestinienii fotografiaţi fiind arestaţi când încercau să treacă graniţa în Israel şi Eden Abargil îi păzea.

Într-una dintre poze (foto dreapta) femeia stă cu picioarele încrucişate lângă un bărbat palestinian legat la ochi. În altă poză, zâmbeşte la cameră având în spatele ei trei bărbaţi legaţi la mâini şi la ochi.

image

Armata nu poate pedepsi femeia pentru că şi-a terminat stagiul militar.

Până ca pozele să fie preluate şi transmise de televiziunea publică israeliană, de bloggeri şi de agenţiile de presă, oricine putea să se uite la ele pe Facebook. Aberjil le-a retras luni.

"De fapt, chiar am avut grijă de prizonieri"

"Am primit ameninţări cu moartea din toată lumea pe Facebook. Îmi pare rău dacă am jignit pe cineva. De fapt eu chiar am avut grijă de deţinuţi", a spus militarul pentru Ynet.

"Mereu m-am purtat frumos cu palestinienii, le-am dat mîncare şi apă şi am glumit cu ei. Nu i-am înjurat niciodată, nu i-am scuipat şi nu i-am atins. Pozele sunt o parte din experienţa mea ca militar şi atât. Este ceva inocent", a adăugat femeia.

Aberjil a declarat că este dezamăgită de atitudinea armatei israeliene. "Armata este nerecunoscătoare. Mi-am riscat viaţa, am fost rănită, am fost un soldat model, dar acum armata nu m-a sprinijinit şi aş vrea să nu fi fost într-o asemenea armată" a declarat ea.

Precedentul Abu Ghraib

Fotografiille amintesc de controversa celebrelor poze făcute în 2003 de soldaţii americani la închisoarea irakiană Abu Ghraib. Pozele care au încojurat lumea arătau deţinuţi irakieni goi, umiliţi şi terifiaţi. Unii soldaţi americani au fost trimişi la închisoare după ce pozele au devenit publice.

Mai citeşte aici, aici şi aici mai multe informaţii.

Sursa foto aici, pozele fiind capturi de pe pagina de Facebook a militarului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite