ONU: Gripa aviară revine. O tulpină mutantă a virusului a apărut în Asia, unde a ucis opt oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gripa aviară dă semne de revenire. Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că o nouă tulpină a virusului, imună la vaccin, se răspândeşte prin Asia, mai ales în Vietnam şi în China.

Virusul circulă deja prin Vietnam, China, Thailanda, Malaezia şi Cambodia, unde opt persoane au murit anul acesta după ce au dezvoltat gripă aviară, transmite BBC News.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a atras atenţia asupra "riscurilor imprevizibile pentru sănătatea umană" şi a recomandat, luni, "o monitorizare şi o vigilenţă sporită" în faţa virusului gripei aviare (H5N1) "într-un moment în care o tulpină mutantă a acestui virus se propagă în Asia şi dincolo de aceasta".

De la declanşarea epidemiei în 2003, 331 de persoane au murit, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Totodată, 400 de milioane de păsări domestice au fost ucise, pagubele financiare ridicându-se la 20 de miliarde de dolari.

Vârful epidemic a fost atins în 2006 când au fost semnalate peste 4.000 de cazuri de infectare în 63 de ţări de pe glob.

În România, autorităţile au intrat în luptă cu gripa aviară în data de 7 octombrie 2007, când virusul şi-a făcut apariţia în zona Deltei, în judeţul Tulcea. Acesta s-a extins treptat către sud şi est, afectând nouă judeţe din ţară. 53 de focare de infecţii au fost identificate în România, în judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Ialomiţa, Ilfov şi Tulcea, toate fiind, însă, lichidate până pe 21 aprilie 2006.

Gripa aviară a obligat autorităţile să sacrifice peste 420.000 de păsări din 16.100 de gospodării. Valoarea cheltuielilor, inclusiv pentru dezinfecţie şi teste de laborator se ridică la 11,2 milioane de lei noi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite