Naţiunea plânge moartea lui Kim Jong-Il, militarii testează rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naţiunea nord-coreeană plânge dispariţia liderului său, Kim Jong-Il FOTO: Reuters
Naţiunea nord-coreeană plânge dispariţia liderului său, Kim Jong-Il FOTO: Reuters

În timp ce naţiunea nord-coreeană plânge dispariţia liderului său, Kim Jong-Il, forţele armate au testat o rachetă cu rază scurtă de acţiune, în largul coastelor sale de est, a anunţat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.

"Coreea de Nord a procedat la un tir de testare a unei rachete cu rază scurtă de acţiune, în această dimineaţă (luni). Testul a fost urmărit îndeaproape de autorităţile noastre militare", a declarat un oficial guvernamental nord-coreean, informează Yonhap, citată de Mediafax. Aceeaşi sursă a menţionat că testarea rachetei balistice, cu o rază de acţiune de 120 de kilometri, n-are nicio legătură cu moartea liderului nord-coreean. Informaţia a fost negată de ministerul sud-coreean al Apărării.

Odată cu anunţarea morţii liderului nord-coreean Kim Jong-Il, tensiunea de la graniţa dintre cele două Corei a crescut. Coreea de Sud și-a plasat armata în stare de alertă și a întărit supravegherea graniței sale ultrasecurizate cu vecinii din nord.

Rachete cu acţiune scurtă

Seulul a cerut americanilor, care au în acest moment 28.500 de militari pe teritoriul sud-coreean, să sporească supravegherea prin satelit și avion. Armata sud-coreeană numără 650.000 de oameni, în timp ce Coreea de Nord are aproximativ 1,1 milioane de militari staționați la frontiera demilitarizată.

Cele două țări se află în conflict armat încă din 1953, atunci când a fost semnat armistițiul care a marcat sfârșitul Războiului Coreei (1950-1953). Anul trecut, tensiunea dintre cele două Corei a atins paroxismul: Seulul a acuzat Phenianul că a torpilat o corvetă militară sud-coreeană, ucigând 46 de marinari. Coreea de Nord a negat vehement implicarea sa în acest atac.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite