VIDEO Ministrul de finanţe japonez, Naoto Kan, a fost numit premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naoto Kan, ministru de finanţe şi vicepremier, unul dintre cei mai cunoscuţi parlamentari ai partidului de guvernământ din Japonia, a fost ales vineri de Parlament pentru a ocupa funcţia de prim-ministru, rămasă neocupată după demisia lui Yukio Hatoyama, transmite postul CNN.

Kan, în vârstă de 63 de ani, este un premier atipic pentru Japonia. Nimeni din familia sa nu a mai fost ministru sau prim-ministru, ceea ce ar putea fi un element pozitiv în ochii publicului, obişnuit în ultimii ani să-i vadă la conducere pe fiii sau nepoţii unor foste personalităţi politice. Descendenţii politici n-au rezistat însă în funcţii decât o perioadă scurtă de timp.

Potrivit CNN, noul premier de stânga al Japoniei a devenit popular în anii '90, când, în calitate de ministru al sănătăţii, a dezvăluit că guvernul din care făcea parte vroia să ascundă scandalul sângelui contaminat cu HIV care a provocat infectarea cu temutul virus a mii de pacienţi suferind de hemofilie.

Devenit apoi ministru al economiei, el nu a ezitat să pledeze pentru măsuri "realiste", fiind în favoarea rigorii bugetare şi a devalorizării yen-ului, dar şi a creşterii impozitelor.

În urmă cu nouă luni, Partidul Democratic al lui Hatoyama a obţinut o victorie categorică în alegeri, un rezultat surprinzător pe care mulţi observatori l-au echivalat cu o revoluţie în politica niponă.

Promiţând un guvern mai puţin corupt, Hatoyama a vrut să schimbe dinamica politică din Japonia luând puterea din mâinile birocraţilor şi dând-o politicienilor şi guvernelor locale. Însă acuzaţiile de finanţare ilegală a campaniei sale au umbrit imaginea noii administraţiei, iar unii dintre membrii cabinetului său sunt investigaţi pentru corupţie.

Rata sa de popularitate a scăzut şi mai mult după ce nu s-a ţinut de promisiunea de a muta baza militară americană din Okinawa, ceea ce i-a făcut pe criticii lui Hatoyama să afirme că premierul a cedat la presiunea Statelor Unite. Acesta a fost şi motivul pentru care formaţiuna împreună cu care guverna Partidul Democratic a ieşit din coaliţie.

Naoto Kan devine astfel al cincilea premier al Japoniei în decurs de trei ani. El urmează să-şi desemneze un nou cabinet, după ce guvernul Hatoyama şi-a dat formal demisia vineri dimineaţa. Noul premier va trebui să se mişte repede pentru a-i impresiona pe alegătorii dezamăgiţi de centru-stânga după numai nouă luni de guvernare, sunt de părere experţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite